Silničáři i oslovení starostové obcí na Chrudimsku jsou na možnou sněhovou nadílku připravení.

NOVÉ ÚSEKY

„Průběžně nakupujeme a modernizujeme naši techniku. Nově přibylo několik kilometrů silnic III. tříd, které budeme ošetřovat a dosud se jen pluhovaly," uvádí ředitel SúS Pardubického kraje Miroslav Němec.

Má tím na mysli například úzkou silnici, kterou si řidiči jedoucí směrem od Havlíčkova Brodu zkracují cestu na obchvat Chrudim, kdy nejedou přes město ale ve Slatiňanech uhýbají na Vlčnov a odtud pokračují na silnici od Tří Bubnů, kterou se dostanou k obchvatu.

PLUH I SKÚTR

„U nás právě chumelí," řekl včera odpoledne sečský starosta Marcel Vojtěch „Ale na pluh to ještě nebude. Nicméně štěstí přeje připraveným, a to my jsme. Technika i lidi jsou nažhavení. Jen se modlím, aby se neopakovala zima z roku 2006, kdy nás údržba stála přes milion korun," pokračoval starosta.
Technikou však neměl na mysli jen pluhy, ale také sněžný skútr s nástavbou na údržbu běžkařských tratí. Loňská mírná zima jej však po celou sezónu přiměla zůstat v garáží.

„Jsme připravení na všechno," směje se lužský starosta Radek Zeman. Město však nemá speciálně vyhrazené zásoby štěrku jen na zimní údržbu silnic a chodníků. Tento materiál se používá například na dláždění po celý rok. Podle starosty je ho však stále dost. „A kdyby došel, kamenolom máme osm kilometrů za městem," dodává Radek Zeman.

STAČIL JEDEN VALNÍK

Mírná zima prakticky bez sněhu usnadnila přípravu na letošní sezónu také v Krouně. Podle starosty Petra Schmieda se tu loni pluh ke slovu moc často nedostal a častější byla námraza, ale i tak muselo vedení obce dokoupit jen zhruba valník štěrku na doplnění zásob.

„Pohotovost máme od 1. listopadu, každý den vyjíždí kontrola, hlavně aby nám nenamrzaly mosty," poznamenává ředitel Technických služeb Chrudim Zdeněk Kolář. Na námrazu podle jeho slov se nedá připravit. Nejlepším prostředkem proti ní je sůl a solanka, ale ta působí jen do -10 stupňů.