Na rohu ulice U Parku před domem čp. 330, kde žila rodina Salusova, se blýská šest nových destiček. Další čtyři kameny Demnig slavnostně položil v Široké ulici před dům čp. 118, kde přebývala rodina Agulárova.

Kameny zmizelých se pokládají coby připomínka obětí holocaustu. Poprvé se ale umístily i dvě destičky, které připomínají přeživší hrůzného období. Z obou rodin se totiž zachránil jeden člen, Věra Agulárová a Jan Salus. Do mosazných destiček se tedy vryl nápis „deportován(a) do Osvětimi a zavražděn(a),“ ale nově také nadějeplné „deportován(a) do Osvětimi/Terezína a osvobozen(a)“.

Celého aktu se zúčastnilo několik přihlížejících, včetně členů rodiny Salusových a Agulárových, Petra Řezníčka, starosty města Chrudim, a historičky Alžběty Langové. Modlitbu za zemřelé pronesl na obou místech Daniel Vaněk, zástupce židovské obce.

Chrudim si tímto symbolickým způsobem připomíná lidské osudy už od roku 2017, kdy Gunter Demnig položil prvních jedenáct kamenů. Můžeme je vidět například pod tzv. Myší dírou, kde připomínají rodinu Seidlitzovu, anebo na Resselově náměstí u domu čp. 134, kde žila rodina Pachnerova. „Lidi, kteří skončili ve vyhlazovacích táborech, lidi, kteří se podíleli na rozkvětu tohoto města, si zasloužili připomínku, že tady žili a pracovali,“ řekl starosta Petr Řezníček, „když to vezmu s troškou nadsázky, tak člověk, který prochází kolem kamenu, se skloní. Skloní se před životem a člověkem, který byl naším spoluobčanem,“ dodal. Uvedl také, že v příštím roce s historičkou Alžbětou Langovou plánují v Chrudimi osadit další Kameny zmizelých. „Je potřeba, aby tato připomínka byla na denním světle a aby byla k dispozici, kdykoli bude člověk procházet po městě,“ řekl. Destičky se nachází vždy před domem, ve kterém žily připomínané oběti.

Gunter Demnig pokládá Stolpersteine v nynější podobě už od roku 1995. Do dnešního dne stihl tímto způsobem připomenout osudy několika rodin ve více než dvaceti zemích v Evropě, ale i Buenos Aires. V Česku byly kameny poprvé umístěny v říjnu roku 2008 na pražském Josefově.

Ilustrační foto
Blamáž pokračuje. Favorita spasil gólman