V celkem odlehlé budově nacházející se mimo jiné za zadním traktem hlavní budovy městského úřadu teď sídlí orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), lidmi přezdívaný jako „sociálka". Kromě této nemovitosti se na dvoře nacházejí i garáže.

Město Chrudim zaplatí za nemovitosti včetně pozemku 5,5 milionu korun. Byť nejde o malý výdaj, pro město bude koupě nemovitosti už s výhledem do nedaleké budoucnosti výhodná. „V současnosti platíme za objekt státu nájemné ve výši 47 tisíc korun měsíčně," připomenul chrudimský starosta Petr Řezníček. Z uvedených čísel tedy vyplývá, že městu se začne koupě nemovitosti vyplácet už za několik let.

Starosta Řezníček se ale neubránil připomínce: „Je to tak, že stát nám dává za povinnost něco vykonávat nebo řešit, ale dům pro tuto agendu si od něj musíme odkoupit," povzdechl si Petr Řezníček na téma agendy, kterou je město povinno řešit právě z pověření státu.

Odbor péče o děti a mládež mimo jiné zastupuje zájmy dítěte v řízeních, v nichž se rozhoduje o nezletilých dětech. Tedy například v otázkách, komu bude dítě svěřeno do výchovy, jaké bude výživné, jak bude upraven styk rodičů s dětmi a podobně. Uvedený odbor chrudimského městského úřadu zajišťuje rovněž oblast náhradní rodinné péče, zprostředkování osvojení a pěstounské péče atd.