Mlčenlivým obyvatelům vodních hlubin se krátí čas. Začíná rybí „sklizeň".

„Na Chrudimsku máme asi padesát rybníků, které jsou rozděleny do výrobních úseků. Rybníky lovíme po roce či po dvou," řekl ředitel rybářství Litomyšl Oldřich Holcman a pokračoval: „Běžně za rok na Chrudimsku vylovíme okolo tisíce metráků tržních ryb."

Každý rybář se chlubí svými kapitálními úlovky, ovšem Oldřich Holcman je v tomto ohledu velice skromný: „Jsme hospodáři, ne sportovní rybáři hledající atraktivní úlovky. Máme sice kapry, jež váží před dvacet kilo, a také čtyřicetikilové sumce, ale naším cílem je produkovat ryby s optimální kusovou hmotností."

O ryby je třeba se patřičně starat. Podle Oldřicha Holcmana se kapři živí přirozenou potravou sestávající z drobných živočichů a rostlin nacházejících se ve vodním prostředí doplněnou o kvalitní obiloviny, aby měly ryby správné složení svaloviny.

Sucho a nedostatek vody se podepsaly na přirozené produkci, jejich cenu však více ovlivní neúroda obilí. „Kvůli dražšímu obilí bude letos stát kilo ryb o několik korun více," dodává Holcman.

LUKÁŠ VANÍČEK