OBCE A ŠKOLY SE PŘIPRAVUJÍ
Výrazně se dotkne škol a také obcí. Jak potvrzují oslovení ředitelé a starostové, přípravy v této oblasti už začaly. „Už v lednu jsme proškolili všechny vedoucí odborů,“ popisuje dlouhodobý proces starostka Chrasti Martina Lacmanová.

„Ti pak společně se svými zaměstnanci zmapovali informační toky a agendy, ke kterým v rámci řízení obce dochází. Na jejich základě jsme pak navrhli konkrétní postupy.“ V Proseči pracují i na zkvalitnění zabezpečení počítačové sítě.

Tímto mapováním v současné době procházejí i školská zařízení v Chrudimi. „Město Chrudim nám vyšlo vstříc přidělením pověřenkyně, která je pro nás jakýmsi průvodcem v této problematice. A ona k tomu přistupuje racionálně a klidně,“ popisuje ředitelka MŠ Na Valech. Práci pověřence si chválí i Lada Kalinová z další chrudimské školky. „Hlavně musí zvítězit zdravý rozum, nedělat z GDPR zbytečného strašáka,“ dodává.

ÚPRAVA JE PODLE STAROSTŮ VELMI PŘÍSNÁ
Všichni se ale shodují, že vyšší ochrana osobních údajů je potřebná. Podle některých je však opatření přísné. To si myslí starosta Proseče Jan Macháček i starostka Chrasti Martina Lacmanová. Zároveň poukazují na vysoké administrativní a finanční výdaje, které musejí všichni dotčení vynaložit, aby se nárokům tohoto nařízení podařilo dostát. Až květen ukáže, jak se tato úprava skutečně dotkne běžných občanů.