Akce se bude konat 8. a 9. září 2017, tedy v termínu, kdy probíhá Den otevřených dveří památek. Pro účastníky bude připraven i doprovodný program k tématu, kterým bude pro tento rok „Památky a příroda". Odhadovaná výše nákladů je maximálně 300 tisíc Kč, příspěvek na organizaci akce ve výši 50 procent poskytne SHS ČMS. Noclehy a stravování si hradí sami účastníci.

„Jsme rádi, že budeme moci využít našich zkušeností z roku 2005, kdy jsme v souvislosti s oslavami 950. výročí první písemné zmínky o Chrudimi nabídku spolupořadatelství evropského a národního zahájení EHD poprvé přijali," řekl starosta Petr Řezníček.

Pořadatelství města má i své kritiky. Zastupitel za opoziční Svobodné Josef Káles ho při poslední schůzi zastupitelstva i se svým kolegou v hlasování odmítl a označil ho za plýtvání penězi. Názor Svobodných ale zůstal osamocen.

Dny evropského dědictví se pod záštitou Rady Evropy konají ve více než čtyřiceti evropských zemích. Česká republika se k projektu poprvé připojila v roce 1991. Každý rok se tak v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.