Návštěvníci během nich poznají problémy života lidí s handicapem nebo si vyzkouší sportovní soutěže.

Smyslem celého dne je poznání činnosti neziskových organizací, možností dobrovolnictví a také překonávání různých bariér, se kterými se setkávají hendikepovaní. „Během dne si budou moci všichni procvičit jemnou motoriku, poznávat předměty poslepu nebo potrénovat rovnováhu na balančních podložkách. Podobný program máme i na dalších dnech s dobrovolníky a vždy přitahuje velkou pozornost, pro všechny je to něco nového," láká na akci radní Pardubického kraje Pavel Šotola.

Po celou dobu konání Dne dětí s dobrovolníky budou moci všichni navštívit hrad Košumberk za poloviční vstupné 10 Kč, vstup do poutního chrámu Panny Marie Pomocné na Chlumku v Luži bude v době od 9:00 do 11:00 zcela zdarma. Každý návštěvník bude mít také možnost podílet se na malbě společného obrazu stromů, jehož inspirací je prostředí arboreta Hamzovy léčebny. Obraz předkreslí pardubická malířka Monika Bičíková a na místě jej dotvoří společně s ostatními.

„Botanické zahrady i veřejná arboreta mají svou tradici a hlavně náplň, a to především osvětovou, vzdělávací, ale samozřejmě i záchrannou a pěstební. I Hamzovo arboretum má svou tradici a náplň. Park přináší prostor nejen pro chůzi, posilování, ale velmi pozitivně ovlivňuje i psychiku a navíc přináší také hlubší poznání přírody. Jsem velmi rád, že můžeme, nejen pacientům naší léčebny, ale i dětem z okolních základních škol, vytvořit prostor pro zajímavé poznávací aktivity," dodává Václav Volejník, ředitel Hamzovy léčebny. (mv)