Tato certifikace spočívá v přiřazení počtu hvězd od jedné do pěti. Hodnotí se pět důležitých aspektů pobytu seniorů, a to konkrétně: kvalita ubytování, stravování, volný čas a kultura, partnerství a ošetřovatelská péče. V každé této hodnocené kategorii lze získat maximálně 1000 bodů.

Přísné hodnocení

Nejhůře dopadl domov pro seniory v kategorii ubytování. Zámecké prostory, jak připouští sama ředitelka domova Marie Málková, mají své výhody a nevýhody. „Hodně nám ubralo menší množství jednolůžkových pokojů a také fakt, že ne všechny pokoje mají vlastní koupelnu či WC," dodává ředitelka. V dalších kategoriích už komise udělovala téměř plné počty bodů.

Po sečtení dílčích hodnocení získal heřmanoměstecký dům pro seniory plných pět hvězdiček a rozšířil tak nepočetnou skupinku takto vysoce hodnocených zařízení. V celém Česku se jich nachází pět.

Úspěchy jako by nebraly konce. Domov pro seniory v Heřmanově Městci získal celkem 907,5 bodu, čímž se stal druhým nejlépe hodnoceným domovem v celé zemi. Bylo to těsné, protože nejvyšší součet je zatím 908 bodů.

„Za tímto výsledkem nestojí jen práce za posledních několik měsíců, ale naopak několik let budovaná koncepce domova a zejména pracovní úsilí a výsledky práce všech zaměstnanců domova," dodala ředitelka.

LUKÁŠ VANÍČEK