Rozloha 4320 kilometrů čtverečních z něj dělá největší ledovec na světě, pro srovnání celý Pardubický kraj má rozlohu 4 519 kilometrů čtverečních. Doposud největší ledovec A-23A je velký "jen" asi 3880 kilometrů čtverečních. Nový velikán se odloupl západní strany ledového šelfu Ronne ve Weddellově moři. Ten je pojmenovaný po polární průzkumnici Edith Ronneové.

Na animaci odtržení ledovce se podívejte ZDE

Zdroj: Keith MakinsonZdroj: Keith MakinsonZdroj: Deník/Zlata BauerováOddělování nových ledovců v této oblasti je poměrně běžné, je součástí přírodních cyklů a nesouvisí s klimatickými změnami, uvedl Ted Scambos, odborník na ledovce z Coloradské univerzity. Ledovec A-76 se nejspíš brzy rozpadne na dva až tři kusy, uvedla agentura Reuters. Názvy ledovců vznikají podle oblasti, kde byly poprvé zaznamenány, číslo určuje jejich pořadí. Pokud se rozlomí, přidávají se další písmena na konec názvu.

Informaci o odtržení ledovce přinesla agentura Reuters - ZDE

Nový ledový útvar jako první zpozorovali britští vědci, jejich objev pak potvrdili američtí kolegové po prozkoumání snímků z mise Sentinel-1, která se skládá ze dvou satelitů obíhajících okolo země. Sentinel umožňuje celoroční sledování vzdálených oblastí, jako je Antarktida, bez ohledu na počasí nebo světlo a tmu.

Odtržený ledovec má rozlohu Pardubického krajeOdtržený ledovec má rozlohu Pardubického krajeZdroj: Reuters/Deník - Zlata Bauerová