Nedaří se mi otěhotnět a tak nám bylo nabídnuto umělé oplodnění. Mám odmala bolesti kostrče a problémy s dlouhodobým seděním. Může to spolu nějak souviset?

Bezesporu. Kostrč je posledním článkem páteře a páteř je základní osa našeho těla, tedy i základní osa našeho myšlení, povahy, osobnosti. Je tedy užitečné (i po ekonomické stránce) si uvědomit, že schopnost ženy počít a porodit dítě je otázkou psychologie i fyziologie zároveň. Současná gynekologie má tendenci své zraky upírat na patologii a velice záhy kalkulovat s termínem ,,neplodnost". Tedy vcelku nešetrně a netrpělivě škatulkujeme ženu, popř. pár, do objektů neplodných, které je třeba vyléčit, oplodnit.

Vaše osobnost s vlastní nepostradatelnou anamnézou (úrazy, opakované bolesti a nemoci, psychické ladění, zaměstnání a životní styl včetně stravování) je autoritativně nasměrována na pravidelné ultrazvukové screeningy, úzkostlivé sledování menstruačního kalendáře a na boj s velkou noční můrou, s neplodností. Diskusi o tom, jak asistované reprodukovat, by mělo zcela automaticky předcházet pečlivé vyšetření páteřních segmentů, z kterých vychází míšní kořeny pro inervaci reprodukčních orgánů, ošetřeni kostrče jako nenahraditelné páteřní i pánevní kotvy. Svižným tempem zahajujeme hormonální palbu do míst, kde dle učebnic a letáků tušíme poruchu funkce, místo toho, abychom cíleně ošetřili vlastní prostor nutný pro přijetí biochemické informace a pro obnovu funkce orgánu. Vaječníky, vejcovody a děloha (stejně jako miminko v ní), potřebují dostatečný prostor pro svůj mikroskopický pohyb, který je zárukou prokrvení, vlastního lymfatického i hormonálního zásobení. Součástí tohoto prostoru je i kostrč, váš vnitřní klid a partnerský vztah.

Eva Tomková, soukromá fyzioterapeutka