Ocenění se letos udílelo už popáté. „Podle počtu dobrovolníků a společensky odpovědných firem se pozná zdravá společnost. Na svých cestách po kraji se setkávám se spoustou výjimečných lidí, kteří pomáhají druhým. Mám radost, že mohu říci, že náš Pardubický kraj je zase o něco zdravější, za což všem, kteří na tom mají podíl, děkuji," řekl během pondělního galavačeru Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

Pomáhat lidem

Mezi oceněnými dobrovolníky byli letos i čtyři z Chrudimska. Srdce na dlani si v pondělí večer převzala Jaroslava Koukalová, a to za nezištnou práci pro seniory. Donedávna působila jako předsedkyně okresní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami v Chrudimi. Dále vede klub důchodců v Heřmanově Městci a je každoroční vedoucí rekondičního pobytu pro lidi s postižením. „Všechny své funkce vykonává nezištně s obdivuhodným nasazením a pozitivní energií," stojí v nominaci.

Cenu si převzala také Ludmila Pavlišová, která je zakladatelkou hlineckého Centra Jana XXIII. a od počátku věnuje projektu čas i energii, aby centrum fungovalo a dále se rozvíjelo.

„Její podpora není však jen morální i přesto, že umí nastavit rameno, když se člověk potřebuje vyplakat, ale sama jde a začne uklízet, připravovat, budovat. Její dar tkví hlavně v tom, že i přes naše kotrmelce a nedorazy jde a pomáhá nám je napravovat. Bez ní by Centrum nebylo Centrem," cituje jeden z pořadatelů Michal Chlumský text, který doprovázel nominaci Ludmily Pavlišové na ocenění Srdce na dlani.

Patnáctiletou Michaelu Jeníčkovou vybrala porota z více jak stovky nominaci za její práci pro seniory, neboť pravidelně navštěvuje dříve narozené. Na otázku, proč takto nezištně pomáhá, odpovídá skromně: „Ráda pomáhám lidem."

Barbora Švorcová je jednou z nejaktivnějších dobrovolnic chrudimského dobrovolnického centra. Sama zorganizovala skupinku svých kamarádek a spolu vymyslely vlastní volnočasový program pro děti ze sociálně vyloučených rodin, které žijí v ubytovně v chrudimské Tovární ulici. Z vlastní iniciativy realizovala i několik dvoudenních výletů s těmito dětmi. Také její práci letos porotci ocenili Srdcem na dlani.

Neziskovky a firmy

Mezi oceněné neziskové organizace se letos zařadil také Hospic Chrudim. Autor nominace ve svém textu ocenil profesionální a laskavý přístup ke klientům i jejich rodinám.

Porotci se také rozhodovali, jaké společensky odpovědné firmě udělí ocenění. Tři z nich pochází z Chrudimska. Společnost Jídelna zdravé výživy Kruh Zdraví Chrudim dostala Srdce na dlani za podporu zdravého životního stylu. Společnost Elfra ocenila porota za zaměstnávání osob se zdravotním postižením. A firma Příhoda s. r. o. si hlasy poroty získala za podporu neziskových organizací. (lv)