Onemocnění přišlo náhle. Nicolase silně rozbolely nohy, potom začal špatně chodit a nakonec padl na kolena. Přestal nohy cítit a nemohl se vyprázdnit. Podle vyjádření lékařů chlapec prodělal ischemii míšního konu v části míchy na úrovni hrudní a bederní páteře. Onemocnění se projevilo ochrnutím nohou a také poruchou svěračů.

Přestože se Niky zvládne v tuto chvíli postavit na nohy, zatím není schopen samostatné chůze a je odkázán na invalidní vozík. Jeho zdravotní stav je komplikován problémy s vyprazdňováním (opakované cévkování a vybavování stolice).

Nicolas navštěvuje základní školu, má individuální plán s normální klasifikací. Pokud není v nemocnici, učí se čtyři hodiny denně. S nemocí bojuje statečně, cvičí a jeho stav se zlepšuje. Je to díky rehabilitacím a lázeňským rehabilitačním pobytům, které ale výrazně zatěžují rodinný rozpočet. Nicolas potřebuje opakované intenzivní rehabilitace v ADELI v Piešťanech, kam se jezdí léčit i Míša Tereska, kterého čtenáři Chrudimského deníku znají díky dlouhodobé sbírce víček od pet lahví.

Jeden třítýdenní pobyt v ADELI stojí 5500 Euro. Toto rehabilitační centrum má díky svým dlouholetým zkušenostem, speciálním metodám, individuálnímu přístupu a intenzivní neurorehabilitaci opravdu vynikající výsledky a velkou úspěšnost.

„Všichni věříme, že je toto jediná šance, jak vrátit Nikyho do běžného života. Náš syn je velmi statečný a nedávno mi říkal: mami, neboj se, to zvládneme. Věřím, že ano, uděláme pro to maximum," říká maminka Monika Novotná.

Pokud vás příběh Nicolase zaujal a chtěli byste finančně přispět na jeho léčbu, číslo transparentního účtu u Českého červeného kříže v Chrudimi je 318318318/2010.