Reakce lidí jsou rozporuplné. Někdo kvituje, že bude konečně v Hlinsku klid, jiný za novou vyhláškou vidí omezování podnikání v pohostinských službách.

Rada města již asi dva roky řeší, co podniknout pro to, aby se nepovalovaly kolem ulic ukopnuté odpadkové koše, povalené popelnice, ulomená zrcátka od aut. Jenom odstranění škod na majetku města po pátečních a sobotních nájezdech stojí ročně řádově statisíce,“ uvedl hlinecký radní Karel Hudec.

Nonstop barů a diskoték je ve městě šest a strážníci městské policie vykonávají noční službu ve dvojici. To je skutečnost, kterou lidé nesouhlasící s vyhláškou zdůrazňují. Volají po tom, aby se služby alespoň o víkendech a svátcích posílily.
Větší důslednost strážníků při udělování pokut za rušení nočního klidu je ostatně zmiňována v petici, jejíž autorem je Lukáš Líbal, prozovozovatel Disco Clubu Sokolovna Hlinsko.

Petice je připravena k podpisu nejen v sokolovně, ale i jiných provozovnách. Z ní, ale i z diskuze na facebooku vyplývá, že vyhlášku nikdo z vedení města předem s podnikateli v pohostinských službách neprojednával. „Vycházeli jsme poznatků republikové a městské policie,“ uvedl včera starosta města Miroslav Krčil. Vyhlášku podle jeho slov schválilo zastupitelstvo napříč politickému seskupení drtivou většinou, nikdo nebyl proti. „Dokonce před tím zazněly návrhy na mnohem razantnější opatření,“ zdůraznil starosta.

O navýšení počtu strážníků zejména v nočních směnách prozatím vedení města neuvažuje, v udržení pořádku má pomáhat i městský kamerový systém.

S novou městskou vyhláškou, která platí od prvního dubna, muselo před schválením souhlasit ministerstvo vnitra.

Z diskuze:*Respektovali jsme celostátní proti kuřácký zákon i EET a aby toho nebylo málo, přišli jsme s vlastní omezující vyhláškou. Iva

*Třídní učitel taky netrestá celou třídu jen proto, že dva sígři vyrušují. Tonda

*Takhle se chovají ti chudáci upracovaní, kteří se chtějí v noci jenom trošku pobavit a ve tři se jim zavřou hospody? Nátlakem a otravováním spoluobčanů? Ilona

*Neposune se, náhodou, tenhle bordel se zavírací dobou? Standa