V rámci Výzvy 56 vydané Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky nazvané Peníze školám byl například Základní škole a Střední škole Bohemia v Chrudimi schválen projekt na nákup nových knih a 25 kusů elektronických čteček.

„Ty jsou při četbě šetrné pro oči, protože fungují na principu elektronického inkoustu. Do knihovny bylo zakoupeno 200 kusů nových knižních titulů, na jejichž výběru se podíleli nejen učitelé, ale i studenti střední školy," říká ředitel ZŠ Bohemia Jaromír Pecina. Školní knihovnu také podstatně rozšířili i na Základní škole ve Slatiňanech.

Bohatá nabídka titulů však žáky sama o sobě k četbě jen tak nepřiláká, na obou školách proto začnou čtenářské dílny, které budou součástí výuky českého jazyka.

Pomoc i rodičům

Ve školách na Chrudimsku se dokončují poslední přípravy na první září. Těšit se mohou zejména prvňáčci. Například v ZŠ Trhová Kamenice si pro ně třídní učitelka připravila veliké překvapení. Rodiče budou také spokojení.

„Děti od nás dostanou tuš, pastelky, barevné papíry, vodovky, pero a další potřeby, aby zásah do rodinného rozpočtu nebyl pro rodiče takový," poznamenává ředitel trhovokamenické základky Radek Nejedlý.