Návštěvníci vystoupají po schodech do prvního nadzemního podlaží, kde je po levé straně bude čekat velká pokladní místnost, a to včetně věšáků a velkých skříněk na zavazadla a svrchníky.

POHODA V KŘESÍLKU

„Zde bude stát velký recepční pult, kde návštěvníky uvítají paní pokladní a průvodkyně a poradí jim, co lze u nás lze vidět. Unavení turisté si budou moci odpočinou v pohodlných křesílkách a občerstvit se vodou nebo čajem," popisuje právě upravovanou místnost ředitelka muzea Klára Habartová.

K dostání tu budou kromě všech muzejních publikací také nejrůznější upomínkové předměty vytvořené regionálními řemeslníky.

Aby mohlo návštěvnické centrum vzniknout, vedení muzea nechalo vyklidit stálou expozici uměleckého řemesla, která zde byla umístěná již po 20 let. Nicméně exponáty se do vitrín během následujících dvou let vrátí.

NEPOZNANÝ MUCHA

Změny se dotknou i velké expozice plakátů Alfonse Muchy. „Plánujeme do ní přidat víc informací o soukromém životě Alfonse Muchy, o jeho manželce pocházející z Chrudimi, dětech a podobně. Expozici doplníme o reprodukce a fotografie Muchových méně známých děl – například jeho ateliérové fotografie nebo krajinomalby," vysvětluje ředitelka.
Čtení příliš neholdující návštěvníci se však nemusejí děsit. Jak Klára Habartová zmiňuje vzápětí, vedení muzea plánuje do konce tohoto roku pořídit také audioprůvodce, v nichž by herci z pardubického divadla měli namluvit texty ke stálým expozicím muzea.

V celé budově se také objeví informační kiosky, které turistům pomohou s orientací a hledáním výstav nebo například toalet.