V obou denních stacionářích, které provozuje Centrum sociálních služeb a pomoci Chrudim, se v úterý pořádá den otevřených dveří. Zájemci z řad široké veřejnosti mají možnost nakouknout do každodenního programu a v případě zájmu si i něco vyzkoušet.

Denní stacionář Pohoda slouží pro seniory a zdravotně postižené. Den tu začíná snídaní a čtením aktualit z novin. Poté následují různé aktivizační činnosti, jako například cvičení paměti velmi oblíbené jsou kupříkladu osmisměrky. Paměť i jemnou motoriku klienti trénují také skládáním puzzle. Když je dobré počasí, časté jsou i vycházky do blízkého parku a okolí stacionáře.

„Na zahradě máme nové cvičební stroje pro seniory hlavně na posílení horních končetin. S ohledem na svůj zdravotní stav si naši klienti kdykoliv mohou odpočinout. Nikoho do žádné činnosti nenutíme, vše je dobrovolné" říká vedoucí stacionáře Jana Šedivá.

Pohyb, tanec i zpívání bývají na denním pořádku. Pro návštěvníky byly připravené také kroniky denních stacionářů.

Žádné starosti

Denní stacionář Jitřenka je určený pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. Program se tu částečně liší, od aktivit v Pohodě, ale ne o tolik. „Snažíme se, aby se klienti v Jitřence naučili i něco nového a v Pohodě aby zůstali takoví, jací jsou a postupně nechřadli. Každá činnost je přizpůsobená schopnostem klientů, abychom je povzbudili a ne vyděsili a vzbudili v nich dojem, že něco nezvládají," doplňuje Jana Šedivá.

Společnost přátel

Po obědě různorodý program pokračuje a po půl páté se klienti vrací domů, popřípadě do domu s pečovatelskou službou.

„Jsem tu velmi spokojená," pochvaluje si například Zdeňka Machytková, která do Denního stacionáře Pohoda dochází už několik měsíců. „Zemřel mi manžel a nikoho jsem doma neměla. Tady jsem našla společnost. Děláme všechno možné tancujeme, hrajeme hry, zpíváme a tak. Dneska jsem měla být doma, protože jmi včera nebylo dobře, ale přesto jsem přišla," dodává bývalá učitelka.

Do Jitřenky může docházet až 12 klientů, v současnosti je jich zde 11. Pohoda slouží až pro sedmnáct zájemců, přičemž aktuálních služeb využívá patnáct osob. „Místo ještě máme, lze se ještě přihlásit," dodává Jana Šedivá.