V okrese má vzniknout nová stanice technické kontroly (STK) určená pro nákladní vozidla. Zda bude stát v Janovicích u Chrudimě nebo ve Skutči, je v rukou krajských úředníků.

O tuto službu projevily zájem dvě firmy. Ta, která se přihlásila jako první, ale překvapivě u krajského úřadu neuspěla, což pokládá za diskriminační a proti rozhodnutí se odvolala.

Krajský úřad neposuzoval žádosti o zřízení STK jednotlivě, i když byly podány s rozdílem týdne, ale sloučil je do jednoho řízení. Podle čeho při rozhodování postupoval? Roli sehrálo několik aspektů, v první řadě je to dostupnost STK pro majitele užitkových aut. Vyhrál skutečský žadatel, který podle názoru krajských úředníků pokryje potřebnější část okresu. „S tím nemůžeme souhlasit. Úřad rozhodoval na základě rozložení obyvatel v okresu, ale na nákladní linku přece jezdí dopravci a ne občané," namítá Luděk Šíp, zástupce poškozené firmy Fontes z Mikulovic. Argumentuje také zimními klimatickými podmínkami, které jsou vzhledem k nadmořské výšce Janovic a Skutče rozdílné. Sjízdnost silnic v zimě ale posuzuje krajský úřad opět v prospěch skutečského žadatele s tím, že že jsou tamní vozovky dříve ošetřeny, než „trojková" silnice vedoucí do Janovic.

V odvolání, které firma Fontes podala, jsou i další námitky proti postupu úřadu.

V odvolání, které firma Fontes podala, jsou i další námitky proti postupu krajského úřadu. První řadě je to již zmíněné sloučení žádostí do jednoho řízení. „Zákon neumožňuje, aby k porovnání vůbec docházelo, a tedy nedává prostor pro jakékoliv správní uvážení v této souvislosti. V důsledku tohoto spojení si žadatel nebyl schopen zajistit dostatečnou ochranu svých práv. Nebyl totiž předem informován, že proběhne soutěž o přidělení oprávnění k provozování STK. Nemohl tedy tušit, že jeho žádost bude porovnávána s jinou a že může rozhodnout míra splnění jednotlivých parametrů jeho žádosti," tvrdí advokát Radovan Kubáč, který firmu Fontes zastupuje a podal již Odvolání proti rozhodnutí o oprávnění k provozování stanice technické kontroly.

Jednou z dalších námitek, které poškozená firma má, je upřednostnění skutečského žadatele z důvodu plánovaného umístění STK na vlastních pozemcích. V Janovicích by šlo o pronájem areálu na okraji vsi, ve kterém v minulosti sídlila dopravní firma. „To je diskriminační, v provozu STK tato skutečnost přece nehraje žádnou roli," míní Luděk Šíp.

Žádost o zrušení rozhodnutí krajského úřadu v Pardubicích už byla doručena ministerstvu dopravy, které se má touto kauzou zaobírat. Firma Fontes si zároveň nechává vypracovat nezávislý posudek týkající se výpočtu dostupnosti STK vypracovaného krajským úřadem. Další vývoj budeme dál sledovat.