Oba nejznámější památníky obětí nacismu v Pardubickém kraji v Pardubicích a Ležákách na Chrudimsku nemají dořešené vlastnické vztahy. Teoreticky by se tedy mohlo stát, že na tato pietní místa bude časem veřejnosti vstup uzavřen.

Larischovu vilu v Pardubicích, takzvaný Zámeček (viz foto), kde byli za heydrichiády vězněni a popravováni obyvatelé vypleněných Ležáků a další čeští vlastenci, teď vlastní společnost Foxconn.

Památku již dříve nabídla za symbolickou cenu městu, to však neprojevilo zájem. Nový majitel by vilu musel opravit, což by stálo zhruba 100 milionů korun. Peníze na rekonstrukci nemá ani hejtmanství.

Vlastník teď jedná se soukromníkem

Foxconn nyní jedná s dosud neuvedeným zájemcem o prodeji Zámečku. Spekuluje se o tom, že by vila mohla být přebudována na domov pro seniory. „Rozhodli jsme se jít cestou soukromých investic, které mají pomoci zachránit celou historickou budovu. Bylo stanoveno, že smlouva s jakýmkoli zájemcem bude definovat i podmínky, které ji mají ochránit z hlediska jejího využití a struktury a předejít narušení piety tohoto historického místa," sdělil Tomáš Kmošek z firmy Foxconn.

K budoucímu využití objektu a podmínkám zachování památníku se však odmítl blíže vyjádřit.

Majitelka požaduje asi deset milionů

V Ležákách na Chrudimsku se stát stále nedohodl s majitelkou části pozemků, které leží v místě tragédie. Ta na ně před časem zakázala přístup, což by znemožnilo využívat parkoviště, přístupové cesty k ležáckému muzeu i místo s pomníkem lidí zavražděných nacisty. Pietní akt v červnu zákaz nenarušil.

Majitelka za pozemky požaduje zhruba deset milionů korun. Odhad ceny pozemků je ovšem podle vyjádření ředitele Památníku Lidice a Ležáky Milouše Červencla mnohem nižší.

Jednat by měli na konci července

„Dali jsme jí návrh nájemní smlouvy, ale protože je na dovolené, vrátíme se k tomu až na konci července. Mezitím by ministerstvo kultury mělo mít nový znalecký posudek," řekl Milouš Červencl.

Nedořešené vlastnické vztahy nepovažuje za riziko pro provoz památníku.