Za pobyt, stravu a veterinární péči platí obce a města, na jejichž území byl psí tulák odchycen. „Tento poplatek se pohybuje ročně v rozmezí od 28 do 54 tisíc korun za jednoho psa. A právě proto někteří psi z tohoto žalostného důvodu stráví v útulku několik let i celý život,“ konstatovala Šlechtová.

Útulek v záchranné stanici Zelené Vendolí u Svitav přijal najednou dvanáct psů. Finančně nezvládá péči o opuštěné psy a prosí veřejnost o pomoc. Podívejte se ve fotogalerii

Některá města nebo obce na Chrudimsku mají překvapivě uzavřenou smlouvu s útulkem, který provozuje město Pardubice.

„Ročně naši strážníci odchytnou ve městě a okolí kolem padesáti psů, ale z toho je 95 procent opět vráceno majiteli. Zbytek předáváme útulku v Pardubicích, kterému platíme ročně něco kolem čtyř tisíc korun za jednoho psa, což není při umístění čtyř nebo pěti jedinců tolik peněz,“ uvedl starosta Hlinska Miroslav Krčil.

Webové stránky útulku v Pardubicích nejsou aktualizovány, ve fotoalbu chybí snímky psů i koček a jeden z odkazů je přesměrován na městskou policii, která na svých stránkách zveřejňuje seznam odchycených zvířat. „Útulku se v poslední době velmi daří umístit psy k novým majitelům. Teď je téměř prázdný,“ popsal mluvčí pardubické městské policie Jiří Sejkora.

Ilustrační foto
Psi jdou na dračku. Ze zvířecích útulků rychle mizí hlavně ti menší a mladí
Stromeček v chrudimském útulku.
Chrudimský útulek děkuje všem dárcům

Z původně  agresivního Arona s nálepkou neumístitelného psa se stal milovaný člen rodinyZ původně agresivního Arona s nálepkou neumístitelného psa se stal milovaný člen rodinyZdroj: Diana ŠlechtováUnie práv zvířat provozující azyl pro týrané a opuštěné psy má díky bohaté síti spolupracovníků informace o dlouhodobých pobytech psů v útulcích po celé republice.

Díky této snaze se život naprosto obrátil například Aronovi, který pobýval dlouhé tři roky v jednom dnes již zrušeném útulku s nálepkou agresivního problematického a nevyzpytatelného psa.

„U nás se Aronek naučil, ze koště není nástroj děsu, že ruka jen hladí a slovo je vlídné. Trpělivě roky čekal na to, až si ho někdo všimne. Nyní po 112 dnech u nás si ho našla a na první pohled zamilovala úžasná paní. A u ní má nyní již pár dní krásný domov a je velmi šťastný,“ popsala příběh se šťastným koncem Šlechtová.

Dodala, že dlouhodobý pobyt v útulku stál obec celkem 100 tisíc korun.

Psí útulek ve Vendolí přijal naráz dvanáct pejsků. Účet útulku je ale na dně, a proto  jeho pracovníci prosí veřejnost o pomoc.
FOTO: Útulek ve Vendolí je na dně. Prosí o pomoc pro 12 pejsků