„Kdekoliv jsem zazvonil a lidé byli doma, tam mi vždy ochotně listinu podepsali. Nevyhodili mě ani v jedné domácnosti," říká jeden z distributorů petice v Žumberku. Tedy v městysi, kde žije jen něco přes dvě stě obyvatel a kde se místní samospráva možná právem obává, že by se právě „jejich" pošta mohla dostat na seznam nežádoucích a časem i rušených poboček.

Vesnice je ve střehu

Petice se objevila i v Horním Bradle a desítky podpisů se podařilo shromáždit též v Kameničkách. „Nezbývá, než doufat, že to bude co platné. Napsali jsme vedení České pošty už několik dopisů a měli jsme tu i sezení s jedním z jejích představitelů, ale zatím bez výsledku. Česká pošta argumentuje třeba tím, že v ČR máme jednu z nejhustších poštovních sítí v Evropě a že se i ona musí chovat ekonomicky," vysvětluje starosta Kameniček Petr Rybička.

Lidé v Kameničkách podepisovali petici hlavně ze solidarity k ostatním, neboť to, že by se pošta měla rušit právě zde, jim zatím nikdo ani nenaznačil. „My navíc docela věříme, že by se tu pošta mohla udržet, protože je docela vytížená i díky existenci naší základní školy nebo pečovatelské služby," přemítá starosta Kameniček.

Nevábné vyhlídky?

Petice proti rušení venkovských pošt vznikla jako odpověď na návrh nařízení předloženého Českým telekomunikačním úřadem stávající vládě v demisi. Návrh počítá se zachováním jen 2100 pošt v celé zemi. Dalších 1100 pošt má být postupně zrušeno nebo transformováno.