Na podzim 2015 jsme dostali informaci, že společnost Skanska má v plánu dotěžit zásoby v kamenolomu Zárubka. V prosinci 2015 jsme svolali schůzku se zástupci firmy SKANSKA v Leštince v kulturním domě. Akce byla vyvěšena na úřední desce, vyhlášena v rozhlase a lidem na které mám číslo byla zaslána sms. Požadovali jsme po firmě Skanska, aby nám představili jejich záměr.

Výsledek byl následující: Pan Janeba vykřikoval, jak se musí proti záměru bojovat a jak za tím půjde se vší rozhodností. Opravdu šel, ale dost pomalu. Nikdo o něm do srpna neslyšel. Podotýkám, že obec Leštinka byla iniciátorem této schůzky a zástupci společnost Skanska neměli sebemenších námitek nebo podmínek. V pondělí 8. 8. 2016 přišlo oznámení o zahájení řízení s tím, že obec Leštinka má dát stanovisko. Ještě ten den jsem pana Janebu kontaktoval a informoval o tom, že se něco děje. Informace byla vyhlášena v místním rozhlase a vyvěšena na úřední desce.

Okamžitě jsem volal na Zárubku, jestli by bylo možné přijít přímo do lomu, abychom viděli co by prodloužení znamenalo. Toto místní šetření pak proběhlo 11. srpna. Zveřejnění bylo až nadstandardní a místní šetření byla pouze naše dobrá vůle a snaha dostat mezi občany co nejvíc informací. Dne 15.8. 2016 obec objednala připomínkování dokumentace u právní kanceláře Dohnal/Bernard, přičemž Právní služby jsme objednali na popud pana Janeby. Dne 22. 8. 2016 se zastupitelé obce na mimořádném zasedání zastupitelstva usnesli, že vydáme nesouhlasné stanovisko a 5. září jsme odeslali naše stanovisko a k němu přidali i petici občanů.

Myslím, že pro tuto akci nešlo ze strany zastupitelů udělat víc. Proto mě doslova uráží, když někdo řekne, že jsme nedělali nic.

Když si vezmu, že všichni zastupitelé pracují pro obec ve svém osobním volnu, tak je toto tvrzení až neuctivé. Musím se smát i slovům „tak se teď staráme sami" přijde mi to jako komentář z 50tých let o kolektivizaci pod vedením soudruha Gottvalda. Nevím jak mám rozumět slovům pana Janeby o voličích. Jestli mám mít strach, že mě příště nezvolí ? (Manželka by měla jistě radost a já myslím, že taky.)

Závěrem pár připomínek k petici.

1) 1. Myslím, že v naší obci není nijak zvýšený počet astmatiků /přiznám se, že nevím o žádném/

2) 2. Myslím, že v Leštince za posledních 20-30let nezemřel nikdo na rakovinou plic.

    3. Obec Leštinka se nenachází v Železných horách

    4. Cituji „je tedy možno uvažovat o nepříznivé změně ve struktuře a počtu obyvatelstva"

             a. Za posledních 6let se počet obyvatel obce zvedl cca o 30lidí.

             b. v současné době obec Leštinka plánuje výstavbu 6ti nových stavebních parcel o které je i přes stále funkční kamenolom velký zájem

Luboš Kropáček, starosta obce

PS: Já i ostatní zastupitelé máme výhrady k činnosti společnosti Skanska, ale snažíme se jednat korektně a bez emocí.