O projektu
Chrudim se do Projektu Zdravé město zapojila v roce 2001. Základní myšlenkou tohoto plánu je další rozvoj otevřeného, vzkvétajícího, nápaditého, udržitelného města pro kvalitní život občanů umožňující jejich aktivní podíl při rozhodováni o celkovém rozvoji města. Zdravé město je nutné chápat jako dlouhodobý a stále vyvíjející se projekt, který předpokládá aktivní zapojení obyvatel do rozvojových aktivit města. Zdravé město se zabývá všemi oblastmi života, které mohou mít vliv na zdraví a pohodu obyvatel.

Účastníci měli možnost sledovat během podrobných prezentací, jak Chrudim naplňuje mezinárodní standarty v oblasti veřejné správy, životního prostředí, územního plánování, podpory zdraví a podobně, tedy jaký je stav kvality života ve městě.

„Dnešní den je zaměřený na obhajobu jednotlivých oblastí udržitelného rozvoje a ten má v sobě tři pilíře oblast sociální, ekonomickou a životního prostředí. Jde o to předvést odborné porotě, jak naplňujeme jednotlivá kritéria," řekla koordinátor Projektu Zdravé město Šárka Trunečková.

V odborné porotě zasedli experti na jednotlivá témata, a to například z Univerzity Karlovi v Praze, Centra pro otázky životního prostředí a také z Ministerstva pro místní rozvoj, životního prostředí a průmyslu. Svého zástupce v porotě měla i Světová zdravotnická organizace.

První v mezi všemi

Pokud Chrudim uspěje v hodnocení porotců, dostane se do kategorie A, což je nejvyšší možné označení, které zatím nemá žádná obec či kraj v České republice. Chrudim byla také první, která se tomuto auditu podrobila.

Kategorie B zahrnuje strategické plánování a řízení ve městě se zapojování veřejnosti. Vedení města akceptuje názory občanů, které následně řeší. Spadá sem i pořádání osvětových kampaní například pro zdravý životní styl a podobně.

„Kategorie A je hodně velký krok. Musíme dokázat, že se chováme udržitelně, což už si nelze vymyslet, ale už musí být známé výsledky a fakta třeba měření kvality ovzduší, množství vytříděného odpadu, existence územního plánu a další," vysvětlila Šárka Trunečková.

„Kategorie A není vázaná na finanční odměnu. Po jednáních však bude znamenat plusové body při podávání projektů a také se zvýší prestiž města. Hlavně bychom chtěli, aby si občané byli vědomi, že se snažíme vytvářet město podle světových principů, aby se chovalo v rámci udržitelného rozvoje," dodala Šárka Trunečková. 

LUKÁŠ VANÍČEK