Nejsou to však jen biblické hodiny, ale malý mikrobus vozí účastníky i na vodácké výlety nebo zájezdy k evangelíkům do zahraničí.

Bez zastávky

V březnu se farní dopravní prostředek vymění za nový. „Podařilo se nám získat příslib daru z Nadace Přemysla Pittra, což je švýcarská nadace, která podporuje sbližování lidí různých kultur a vyznání. Líbil se jim náš projekt, a tak nám přislíbili částku dvaceti tisíc švýcarských franků," říká farář Českobratrské církve evangelické v Hradišti u Nasavrk Jiří Kučera.

Nadační peníze použije farní sbor na nákup nového devítimístného vozu s náhonem na všechna čtyři kola.

„V podmínkách Železných hor je někdy problém projet s osobním vozem. Pro nás je důležitá tepna mezi Křižanovicemi a Hradištěm, kde se jezdí přes křižanovickou přehradu. Zde stačí několik centimetrů sněhu a vozovka je už nesjízdná. Proto chceme auto s náhonem na všechny čtyři kola. V minulosti se nám to už vyplatilo," vysvětluje Jiří Kučera.

Pokud vše půjde dobře, tak nové auto bude pořízeno do března a od té doby nemine jediný den, aby nebylo v terénu. Podle farářových slov stávající vůz ročně najezdí okolo 25 tisíc kilometrů.

„Vedeme několik skupin dětí, říkáme tomu biblické hodiny, ale v těchto setkáních nejde jenom o biblické znalosti, je to i hudební kroužek plný volnočasových aktivit. Máme i divadelní kroužek a třeba během Vánoc jsme hráli hru v níž účinkovalo na čtyřicet dětí," uvádí farář.

Babičky pospolu

Zájem ze strany dětí je obrovský. „Není to vyhrazené jenom pro členy církve, často se setkání účastní i rodiče a děti, kteří do kostela nechodí, ale o tento druh výchovy mají zájem," doplňuje Jiří Kučera.

Druhým nejčastějším pasažérem farního vozu jsou staří lidé, povětšinou ženy, které se v Hradišti scházejí jednou za čtrnáct dní. Setkání vyplňuje duch přátelského povídání nejenom o příbězích s biblickou tematikou, ale čtou se i pohádky, anebo se předávají recepty.

Kostel na kolečkách je tedy pro aktivity farního sboru klíčový. „Usnadňuje nám to transport lidí, bez něj by to bylo velice složité. Hradiště je odříznutá osada," dodává farář Kučera.


LUKÁŠ VANÍČEK