Prosečský starosta Jan Macháček nad úřednickými překážkami jen smutně kroutí hlavou.

„Mám tu už například tři roky hotový projekt na vybudování výtahu do horních pater městského úřadu. Občané to chtějí, v našem rozpočtu bychom 50% předpokládané částky našli a na účtech Ministerstva pro místní rozvoj peníze na dofinancování druhé půlky také jsou," vysvětluje paradoxní situaci starosta.

Nicméně ministerští úředníci Proseči již dvakrát zamítli žádost o dotaci s tím, že město nemá dobrozdání od Řídícího výboru Národního rozvojového programu mobility pro všechny (NRPM). Jenže to není jen tak nějaký papír.

STEJNÉ PODMÍNKY
„Bohužel již pár let neexistují žádné výjimky a naše město muselo zpracovat dokument ve stejném rozsahu a se všemi náležitostmi jako statuární město Pardubice, které má rozsáhlý aparát úředníků a zaměstnanců schopných takový dokument připravit. Je smutné, že nám s přípravou nepomohla ani Česká abilympijská asociace, přestože jsme jí o pomoc požádali," uvádí Jan Macháček.

Vedení radnice během několika uplynulých měsíců ve spolupráci prosečským družstvem invalidů Ergotep vypracovalo společný projekt s názvem „Bezbariérové město Proseč".

Je to koncepce, která analyzuje stávající stav města, mapuje všechny veřejné budovy a prostranství vlastněná Prosečí a navrhuje možná řešení dílčími projekty.

DOSTANE RAZÍTKO?
Konečnou podobu projektu schválí zastupitelé. Nicméně ani pak nebude mít vedení radnice zdaleka vyhráno.

„Pokud se bude tento dokument líbit Řídícímu výboru NRPM, tak nám dá doporučující stanovisko, abychom konečně mohli v budoucnu žádat o dotace," říká Jan Macháček.

PLÁNY JSOU PŘIPRAVENÉ
„Město má v současné době připraveno několik projektů řešících bezbariérové vstupy do objektů. Po již zmíněném výtahu do městského úřadu je připraveno řešení bezbariérového přístupu na poštu, rampa pro imobilní na první stupeň a výtah pro druhý stupeň základní školy nebo bezbariérové veřejné WC.

Na většinu projektů má město připravenou projektovou dokumentaci a vydaná platná stavební povolení," dodává starosta.