Po rozvázání někdejší spolupráce Heřmanova Městce s pardubickou městskou policií už nemá tamější radnice žádné páky na ty řidiče, kteří přes upozornění neodstraní svá zaparkovaná auta z čištěných úseků komunikací. „Ke slovu tak znovu přicházejí ruce, košťata a kárky," konstatuje heřmanoměstecký starosta Aleš Jiroutek.

Za 500, ale i za víc

Velké problémy s neukázněnými řidiči dříve bývaly také v Chrudimi, kde ulice uklízejí pracovníci místních Technických služeb Chrudim. Letos tu ale došlo ke znatelnému posunu k lepšímu.

Sezona jarního blokového čištění tu sice skončí až čtvrtečním úklidem druhé části ulice Na Větrníku, už teď je ale jasné, že odtažených aut bude naprosté minimum. „Vlastně jde pouze o jednotlivé případy. Přičítám to osvětě, včas rozmísťovanému dopravnímu značení, ale také informacím zveřejňovaným v tisku či na webových stránkách města," říká Zdeněk Kolář, ředitel Technických služeb Chrudim.

Tam, kde je to možné, město auta neodtahuje. Technika je po dobu úklidu jen nadzvedne a pak je dá zpět na místo. Řidiče vozu pak ale čeká ještě pozvánka na městskou policii a účet ve výši 500 korun. Jindy však je nutné vozidlo přece jen odtáhnout a vrátit zpět, což přijde až na 2500 korun.