Zeď kolem chrudimského hřbitova u sv. Václava byla pobořena pádem stromu při jedné z letních vichřic. Hřbitov je majetkem církve, ale podle zákona o pohřebnictví za jeho provozování dlouhodobě odpovídá město. Vyvstala tedy otázka, na čí náklady má být zeď opravena. Nakonec rozhodovala „domovská příslušnost" kořenů vyvráceného viníka.

Kdyby strom vyrůstal přímo na hřbitově, opravu by Chrudimští museli zaplatit ze svého městského rozpočtu. Jenže velikán rostl vně hřbitova, na pozemku patřícím církvi, takže škoda jde k její tíži.

Do zimy hotovo?

Církev je pro podobné případy pojištěna, jenže proces likvidace pojistné události se mohl zkomplikovat a protáhnout. Zdivo si ale žádá brzkou opravu, nejlépe do zimy. Radní proto nechali rychle vypracovat rozpočet díla a rozhodli, že předloží městským zastupitelům návrh, podle něhož by město poskytlo církvi potřebných 113 885 korun ve formě dotace. Smlouvu o této dotaci měli zastupitelé projednat 11. listopadu.

Nakonec se však ukázalo, že další pomoc ze strany města nebude potřeba. „Pojistné bude vyplaceno v téměř celé výši škody a naše církev zaplatí jen 5000 korun ve formě spoluúčasti, což zvládneme," ohlásil včera chrudimský arciděkan Jiří Heblt.