Po takřka dokončených opravách fasády teď přicházejí na řadu opravy a přestavby vnitřních prostor, spojené mimo jiné i s rekonstrukcemi zastaralých vnitřních elektrických a datových rozvodů.

Obřadní síň v přízemí domu však zůstává dál pro všechny tabu. Dveřní otvory do hlavní chodby i do zázemí obřadní síně jsou zatarasené stavebními deskami překrytými fóliemi. Prostor síně je tak nedostupný nejen pro snoubenecké páry, ale i pro všechny řemeslníky. A nefunkční bude možná až do poloviny příštího roku, kdy má jinak celá budova opět sloužit svému původnímu účelu.

„Obřadní síň teď funguje jako skladiště veškerého nábytku, který s sebou radniční odbory nepřestěhovaly do dočasného působiště v Pardubické ulici. Uskladněné věci se ze síně začnou vystěhovávat teprve po skončení práce stavařů. Až poté bude možné přistoupit k opravám samotné síně,“ vysvětluje chrudimský starosta Petr Řezníček.

Rozsah potřebných prací bude možné přesně určit až po úplném vyprázdnění nyní zaplněného prostoru. Vše by mohlo být definitivně hotovo v dubnu nebo v květnu, ale chrudimští radní teď pro jistotu rozhodli, že náhradnímu městskému obřadnímu prostoru v Muzeu barokních soch prodlouží jeho dočasný status až do poloviny příštího roku. „Tím, že je teď prostor v muzeu označen jako hlavní obřadní síň, tak v něm svatebčané nehradí žádné poplatky,“ připomněl chrudimský starosta.

Nejedni budoucí novomanželé tak nyní mohou v Chrudimi při svatbě v atraktivním prostředí Muzea barokních soch příjemně ušetřit. „Jinak jsme si v muzeu za obřad účtovali 2300 Kč bez DPH,“ doplňuje Gabriela Beranová z městské kulturní organizace Chrudimská beseda.

Oprava fasády chrudimské radnice si vyžádala náklady v přibližné výši 2,2 milionu korun. Zakázku získala firma Jiřího Vomely z Miletína.

Výrazně nákladnější je realizace veřejné zakázky na rekonstrukci elektroinstalace a dalších úprav vnitřních prostor radničního objektu. Vítězná nabídka chrudimské firmy VIKTORSTAV činila téměř 11 milionů korun.