Památkáři v každé místnosti zachovají jinou původní výmalbu a to vždy tu vrstvu, která je podle kastelána Jaroslava Bušty nejvíce zachovalá. Nicméně nebude to jednoduché: „Za minulého režimu stěny přetřeli nějakými akrylátovými nátěry, které jsou tvrdé a jdou strašně špatně dolů. Bude to třeba velmi pečlivě oškrábat, pokud ne rovnou chemicky rozpustit,“ říká Bušta.

Jedna z těchto místností se stane součástí prohlídkového okruhu, v další vznikne bezbariérové návštěvnické centrum s pokladnou a ve zbylých víceúčelové prostory na výstavy, svatby, rauty a podobně.

Postupující rekonstrukce zámku se ale prakticky nijak nedotkne připravovaných vánočních prohlídek na zámku, které zde začnou v sobotu 9. prosince. „Uzavřela se jen cesta kolem zámku do parku, lidé musejí jít okolo kostelu, ale to je tak 60 metrů navíc. Opravujeme také zeď u přístupové cesty, ale to návštěvníkům v průchodu bránit nebude,“ uvádí Jaroslav Bušta a prosí návštěvníky, aby po zaparkování na parkovišti V Kaštance u hřebčínu přišli k zámku Farskou ulicí. Cesta mezi hřebčínem a zámkem je rozměklá, jak se tu kopala kanalizační přípojka.

VÁNOČNÍ KABÁT
Zámek už nyní zdobí girlandy a věnce z jehličí, na stolech stojí adventní svícny. Jídelna je letos nově laděná do fialové, bohatě prostřený stůl očekává návštěvu vzácných hostí a pod vánočním stromem už lze nalézt štědrou nadílku, aby návštěvníci viděli, jakými dary se Auerspergové obdarovávali.

Na zámku stojí čtyři vánoční stromky, ten nejvyšší na nádvoří měří sedm metrů. Vystavili tu také čtyři betlémy. „Jeden vyrobila naše zahradnice, další pochází z našeho mobiliáře a zbylé dva nám zapůjčil řezbář Vladimír Doubal a Věra Jandová z místní základní umělecké školy,“ vyjmenovává Jaroslav Bušta.

Zámek bude dále otevřen 16. – 17. a pak 23. – 26. prosince včetně Štědrého dne, a to vždy v 10.30, 11.00, 12.00, 13.00 a 14.00 hodin.