„Je to praktické opatření. U jednoho z našich obyvatel byl prodejce dokonce agresivní," říká bítovanský starosta Jaromír Pražan.

Poctiví mohou dál

Podle jeho slov to však neznamená, že by se obec uzavřela před všemi obchodníky. Nikoliv, jen musí být poctiví a transparentní. Nařízení se nevztahuje například na prodej na návsi, který je minimálně týden předem řádně ohlášený na obecním úřadě, nebo na pojízdné prodejny.

„Prodej nezakazujeme. Pokud dotyčný přijde na obecní úřad a ohlásí se, tak s tím problém nemáme. Zrovna minulý týden se tu prodávaly kuřice," poznamenává starosta. Za porušení nařízení obce hrozí nepoctivcům až 200 000 korun pokuty.

Podle Jaromíra Pražana stojí za úspěchem „šmejdů" také touha seniorů po výletu a cestování. Proto se vedení obce snaží dříve narozeným vycházet vstříc a připravuje různé akce. Například v sobotu se uskutečnilo setkání s harmonikou. „Zámky už jsou docela známé, ale mám v plánu uspořádat několik výletů, a to třeba na exkurzi do firmy Elasta u Krucemburku, která vyrábí textilní gumu," dodává starosta.

Podomní prodej je již dlouho zakázaný také v Chrudimi a městský úřad uspořádal loni v říjnu velkou osvětovou kampaň, která informovala, podpořila a dodala odvahu se bránit desítkám obyvatel.

Speciálně pro tuto příležitost byly vytištěny samolepky na dveře, které „šmejdy" informují o zákazu prodeje. Ty byly podle preventistky Radky Pochobradské ihned pryč a musely se dotiskávat nové.

Chrudimáci se už nebojí zvednout telefon a ohlásit na městkou policii, když v ulici spatří podezřelá individua zvonící u každých dveří. Minulé úterý jednoho prodejce energií strážníci pokutovali.

„Nám lidé volají až poté, co se něco stane, ale myslím si, že po této kampani se už tolik nebojí a nestydí vytočit naše číslo a požádat nás o pomoc," dodává Radka Pochobradská.