„Vezměte si s sebou buřta navíc a dobrou náladu a přijďte s námi na Velký pátek slavnostně otevřít maringotku. U toho si můžete opéct buřta na grilu, naučit se žonglovat s různými žonglérskými hračkami, zahrát si fotbal proti pracovníkům Jeskyně nebo nám pomoci uklidit kolem maringotky a oslavit tak Den Země.“ Těmito slovy na pozvánce lákají organizátoři z Šance pro Tebe na zítřejší otevření prachovické Jeskyně.

Blízko koupaliště

O co jde? V blízkosti sportovního areálu u koupaliště v obci Prachovice byla umístěna mobilní maringotka, která bude sloužit jako zázemí pro terénní program Jeskyně. V pátek ve 13 hodin bude oficiálně uvedena v provoz a to za účasti zastupitelů obce Prachovice a zástupců společnosti Holcim Česko.

Finanční prostředky na pořízení a vybavení maringotky poskytla společnost Holcim Česko, která podporuje neziskové počiny zkvalitňující život v regionech, ve kterých tato společnost podniká.

Bezpečný prostor

Na páteční odpoledne je připraven od 13. do 16. hodiny program jak pro klienty terénního programu Jeskyně, tak i pro všechny další návštěvníky (žonglování, výtvarná dílna, střelba lukem, fotbalový turnaj).

Mobilní zázemí bude sloužit jako místo k setkávání mladých lidí v obci Prachovice a současně jako zázemí pro terénní sociální službu, kterou zde poskytuje občanské sdružení Šance pro Tebe. Terénní sociální práce je forma sociální práce, která spočívá ve vyhledávání klientů v jejich přirozeném prostředí, na ulici a v poskytování sociálních služeb. „Věřím, že zázemí povede k rozvoji a zkvalitnění naší služby. Maringotka nabídne dětem a mládeži z Prachovic bezpečný prostor a možnost smysluplnějšího trávení volného času,“ říká realizátor terénního programu Jeskyně Jiří Tůma.

Podaná ruka

Terénní program Jeskyně oslovuje holky a kluky v Prachovicích ve věku 6 - 20 let. Nabízí jim radu, podporu a pomoc při řešení problémů, se kterými se setkávají a podporu při realizaci jejich aktivit a nápadů. Těmito činnostmi přispívá ke zlepšení jejich sociální situace.

Šance pro Tebe poskytuje nízkoprahové, snadno dostupné sociální služby dětem, mládeži i mladým dospělým. Provozuje nízkoprahová zařízení Futur, Kopretina, Agora a Skate areál v Chrudimi. Provádí terénní kontaktní práci v Chrudimi a v Prachovicích. Nabízí uplatnění zájemcům o dobrovolnickou činnost a provozuje Dům Agora jako „místo k setkávání“. Prostřednictvím Produkčního centra Domu Agora poskytuje zázemí kulturním, společenským a zájmovým aktivitám.

Martina Šťastná