Lidem, kteří tu žijí, by se zamlouvalo vysazení stromořadí. „Aby mohlo dojít alespoň k částečnému zpříjemnění bydlení na této již tak smutné ulici a k optickému oddělení silně frekventované silnice od chodníků a obytných domů," zaznívá v jednom z námětů zaslaných anonymně chrudimské radnici.

S označením Palackého třídy jako „smutné ulice" souhlasí i architekt města Marek Janatka. Veškeré úpravy prostoru jsou však podle něj ovlivněny tím, že jde stále o průtah silnice I. třídy ve správě ŘSD. „V roce 2017 by mělo dojít k opravě kanalizace a následně opravám povrchu komunikace, což si vyžádá rozsáhlé stavební práce, v souvislosti s přípojkami by stromy v předmětném místě utrpěly, navíc zde vedou sítě," uvedl architekt.

Městský architekt Marek Janatka dále upozornil, že po provedení těchto prací a zprovoznění druhé etapy obchvatu má město zájem získat Palackého ulici do vlastnictví a udělat z ní zelený bulvár s převahou lidí nad auty.

„Do té doby by jakákoli nahodilá výsadba znamenala, že než stromy vyrostou, musely by se kácet, protože vytvoření bulváru si vyžádá úpravy šířky komunikace, úpravy chodníků, přeložky sítí. V tomto konkrétním místě by například mohla vzniknout podélná parkovací stání se stromy a podobně. Je třeba vydržet, v současné době nelze dělat žádné zásadní investice, neboť je pravděpodobné, že by se v horizontu pěti až šesti let zase rušily," doplnil architekt.

„Mně by se stromy v Palackého ulici taky docela zamlouvaly. Budu tedy doufat, že se jich ještě dožiji," povzdechla si Chrudimačka Marie Štosková, kterou jsme zde oslovili při jedné z jejích pochůzek na sklonku minulého týdne.