Většina kuřáků už měla čas se s přijatým zákonem smířit, a tak se nyní začínají řešit praktické záležitosti. „Pro kuřáky, kteří půjdou na cigaretu ven před bar, nějaké místo s popelníky přichystáme," uvedl provozovatel pardubického Road Café David Homolka.

Obavy z nového zákona ovšem mají někteří lidé bydlící poblíž restauračních zařízení. Hloučky kuřáků posilněných alkoholem by mohly kvůli rušení nočního klidu přidělat práci strážníkům a policistům. „Ideální jsou dle mého názoru oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Výsledkem zákona bude akorát větší hluk na ulici a naštvaní sousedé," poznamenala Tereza Franková z Litomyšle.

Skupina dvaceti senátorů se dokonce rozhodla pro boj za zmírnění protikuřáckého zákona. Podle Jana Veleby, který je senátorem za Chrudimsko, povede současná podoba zákona k zavedení "kuřáckých klubů". „Je to absurdní a povede to k obcházení zákona," zdůraznil Jan Veleba.

Zákon zakazující kouření v restauracích platí téměř v celé západní Evropě. Většina lidí se tudíž domnívá, že si na něj velmi brzy zvyknou také Češi. „Celá moje rodina jsou nekuřáci a jsem ráda, že po odchodu z restaurace nebude moje oblečení cítit dýmem. Myslím, že si lidé na tento zákaz zvyknou," řekla Renata Poláková z Chrudimi.

Známý lanškrounský farář Zbigniew Czendlik považuje zákon za příliš tvrdý. „Já to nějak přežiju. Ale je to trapné stát s pivem a cigaretou před hospodou. Myslím si, že hospody kdysi vznikly za účelem pití piva a kouření," sdělil Czendlik.

NOVÝ PODNIK
Hospodští v menších obcích se bojí, že k nim zákazníci přestanou chodit. Pro Václava Lněničku byl ale nový zákon o zákazu kouření impulsem k založení nového podniku. V nejbližších týdnech otevírá v Litomyšli café bar na Smetanově náměstí. „Jsem rád, že budu pracovat v nekuřáckém prostředí," dodal Václav Lněnička.

Jiným podnikatelům však vadí, že jim stát nepřiměřeně zasahuje do jejich „byznysu". „Osobně to považuji za útok na osobní svobodu," konstatoval majitel Restaurace Club 13 v České Třebové Zdeněk Vaňous.