Děti s nepříliš vyvedenými známkami mají strach z reakce rodičů a bojí se jít mnohdy domů. Pravda je, že rodiče, kteří se o své děti zajímají v průběhu školního roku, by známky měli z převážné většiny již vědět.

Oba tiskoví mluvčí chrudimského odboru Policie ČR Jiří Tesař a Lukáš Maier budou ve čtvrtek 30. června od 13 do 14 hodin hosty on-line rozhovoru. Ptejte se již nyní na to co vás zajímá ZDE!



Ať už žáci či studenti přinesou domů vysvědčení vyjádřené čísly či slovy, vždycky jde o určité hodnocení. To již samo o sobě přitahuje pozornost. Navíc se nemusí vždycky shodovat s očekáváním, jaké od něj měli děti a zejména jejich rodiče. Každým rokem je možné zaznamenat nějaký nešťastný příběh, který se odehraje právě v souvislosti s vysvědčením.

Co tedy dělat, aby nešťastných příběhů kvůli známkám ve škole ubývalo? Děti by především měly mluvit o vysvědčení s rodiči dřív, než ho ve škole dostanou.

Další rady:
- pokud dostanete horší známku, než rodiče počítali, je lepší jim dopředu zavolat
- vezměte si na pomoc někoho z jiných blízkých osob okolo Vás
- ne moc dobrou zprávu sdělte nejdříve rodiči, se kterým si lépe rozumíte
- požádejte rodiče o pomoc. Věta „mami, tati, vím, že jsem to pokazil(a) a chci se zlepšit“, může pomoci.
- velmi zdvořile zdůrazněte, že máte i pěkné známky
- lze se i obrátit na linky důvěry, například:
116 111 - Linka bezpečí - je bezplatná telefonická linka krizové pomoci pro děti a mladistvé (do 18 let, studenti do 26 let). Je v provozu 24 hodin denně po celý rok a je dostupná z celé České republiky zdarma jak z pevné linky, tak i z mobilních telefonů. Linka bezpečí ctí zásadu anonymity klienta a tak, pokud klienti sami nechtějí, nemusí nám sdělovat své osobní údaje.
Posláním Linky bezpečí je poskytovat telefonickou krizovou pomoc a poradenství dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci takového rozměru, že ji nemohou nebo nedokáží zvládnout vlastními silami.
800 111 113 – Linka vzkaz domů, 469 623 899 - Krizové centrum Chrudim.

Jiří Tesař, tiskový mluvčí chrudimského odboru Policie ČR