V minulých letech byli turisté přicházející k hrázi přehrady Pařížov zvyklí, že jim byl umožněn vstup do jinak uzavřeného areálu. „Tuto praxi jsme však byli nuceni zrušit a obsluha vodního díla již neumožňuje návštěvníkům přístup na hráz přehrady. Důvodem opatření je skutečnost, že ochranné prvky, zábradlí a podobně nevyhovují současným požadavkům bezpečnosti,“ uvádí mluvčí královéhradeckého Povodí Labe Hana Bendová.

Na více než stoleté stavbě tak podle jejích slov vznikaly potenciálně nebezpečné situace. Vodní dílo Pařížov je oblíbeným turistickým cílem, v těchto dnech se tam vydávají třeba rekreanti trávící dovolenou u Sečské přehrady. Ovšem odjíždějí zklamaní.

Povodí Labe právě kvůli atraktivnosti stoleté přehrady pořádá každoročně pro návštěvníky Den otevřených dveří. „V rámci této akce mohou turisté přehradu navštívit, prohlídka probíhá i s odborným výkladem pana hrázného. Avšak s ohledem na situaci, která byla vyvolána nouzovým stavem v souvislosti s koronavirem, musel být Den otevřených dveří naplánovaný na letošní jaro zrušen. Další termín této akce zatím není stanoven,“ pokračuje Hana Bendová a dodává, že v současné době nejsou až do odvolání povoleny ani hromadné odborné exkurze.

Přehrada Pařížov byla postavena v letech 1909 – 1913 a od roku 1986 je chráněna jako kulturní památka. Jedná se o funkční vodní dílo, které plní důležitou úlohu v protipovodňové ochraně obcí. Je také významnou zásobárnou vody pro řeku Doubravu v suchých obdobích.

Přesně před dvěma lety kvůli obrovskému suchu voda v Pařížovské přehradě málem vyschla, zůstala z ní jen louže. V tu dobu se stala velkou turistickou atrakcí – lidé se chtěli podívat do míst, která byla po dlouhá desetiletí pod vodou. Ovšem i tehdy panovaly obavy o jejich bezpečnost, mnohým návštěvníkům totiž hrozilo, že zapadnou hluboko do bahna.

Druhým extrémem byl rok 1997, kdy během červencových povodní tekla voda přes přelivy hráze jeden den a 18 hodin. Nádrží proteklo asi 30 milionů kubíků vody. Na hrázi ale vznikly pouze drobné škody.

Ilustrační foto.
Muž prodal bagr, který nevlastnil