Rekvizitu, která ke slavnému herci patřila, bude možné v prosečském muzeu vidět už v lednu. Návštěvníci by si ale neměli nechat ujít vidět další vzácné exponáty. Jedním z nejnovějších je dýmka Bilba Pytlíka z velkého filmového trháku Hobit v režii Petera Jacksona. „Dýmku pro nás vyrobila společnost WETA režiséra Petera Jacksona podle návrhu 3Foot7 Art Department. Naše replika je odlita z urethanu ve stejné formě a zpracována úplně stejnou technologií jako všechny dýmky, které můžete vidět ve filmu,“ uvádí prosečský starosta Jan Macháček.

Prosečské muzeum už získalo věhlas mezi osobnostmi z veřejného života. Už před časem mu věnoval svou dýmku Karel Schwarzenberg nebo herci Stanislav Zindulka, Jan Hrušínský či režisér Dušan Klein.

Město Proseč bylo v minulosti centrem dýmkařství v Čechách. Za první republiky se zde nacházelo až šestnáct výroben dýmek, které zaměstnávaly přes šest stovek obyvatel ze širokého okolí.

Dýmkařství zasadil ránu únor roku 1948, kdy byly továrny znárodněny. Režim výrobě dýmek nepřál.

Po roce 1990 získal jednu továrnu potomek původního majitele Jan Kadlec. Průmyslová výroba dýmek tak pokračuje, a to jako jediná v republice.