Josef Koukal v bitvě ve Velké Británii utrpěl po zásahu v hořícím letadle popáleniny na 70 procentech těla a neváhal po náročné a dlouhé léčbě znovu bojovat s nepřítelem. Z nepochopitelných důvodů je českým prezidentem stále přehlížen. Když v roce 2017 sněmovna a senát navrhly Josefa Koukala jako vhodného příjemce Řádu bílého lva, hlava státu to ignorovala. To byla velká rána pro rodinné příslušníky, kteří už s účastí na ceremoniálu počítali a potom u televizní obrazovky trpce přihlíželi tomu, jak hlava státu předává vyznamenání Zdeňku Troškovi, Luďku Sobotovi a dalším oceněným.

„Každá země si má vážit svých hrdinů. Zejména těch, co za její svobodu mnoho trpěli a přinášeli velké oběti. Plk. Josef Koukal, DFC. – účastník Bitvy o Británii, byl jedním z těchto hrdinů. Při bojovém letu byl velice těžce popálen. Prožil mučivé měsíce léčení a dlouhou řadu operací. Ač již není mezi námi, jeho zásluhy by měly být po zásluze oceněny. Obracíme se tedy na prezidenta České republiky s žádostí, aby zvážil možnost udělení Řádu bílého lva tomuto stíhacímu letci bojujícímu za 2. světové války v řadách Britského královského letectva RAF,“ je napsáno v petici, kterou spolek Czech Spitfire Club v letošním roce bude prezentovat po celé republice. Poté návrh předloží kompetentním institucím.

Ilustrační foto.
Do Pardubic pojede české „TGV“ po nové trati půl hodiny

Na nedělním vzpomínkovém dni, který pořádá spolek Rozběháme Luži a partneři, bude mít důležitý prostor spolek Avalone. Zabývá se prevencí popáleninových úrazů a pomocí popáleným dětem, což úzce souvisí s příběhem plk. Koukala. Každý bude po celý den moci spolku přispět na činnost.

Nad Luží přeletí gripeny  
Nedělní program na počest Josefa Koukala bude vskutku bohatý. V 9:30 hod. se uskuteční slavnostní bohoslužba v chrámu Panny Marie Pomocné na Chlumku. Poté se dění přesune na Náměstí plk. Koukala, kde se uskuteční pietní akt, kterého se zúčastní, mimo jiných, zástupci britské a polské ambasády. Součástí tohoto aktu bude přelet bitevních letounů JAS-39 Gripen.
Běžci se vydají do Jenišovic, rodiště plk. Koukala, kde se ve 12 hodin bude konat další pietní akt. Pro účastníky, kteří nepoběží, bude v Luži připraven autobus, který je zdarma dopraví tam i zpět.

Ve 13 hodin začne program v lužské sokolovně, a to spolkem Czech Spitfire Club, který představí výstavu „Českoslovenští letci ve službě v RAF“ a současně společností Aviation Art Gallery, ta zase uvede výstavu obrazů s leteckou tématikou, kdy jeden z těchto obrazů je speciálně vytvořen pro tuto příležitost a bude zde i pokřtěn.
V 15 hodin se v sokolovně odehraje přednáškový a promítací program. K vidění budou dva dokumentární filmy, „Naši letci v RAF“ a „Jen slunce je věčné“.

Cílem této celodenní a programově velmi pestré akce je připomenout si hrdinství plk. Koukala, dozvědět se něco o historii a zároveň se zamyslet nad současností.
Spolek Rozběháme Luži z.s.