Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek nesedí za mřížemi zapomenutý a opuštěný. V Prachovicích, kde se narodil, má silnou podporu lidí, kteří usilují o jeho propuštění díky prezidentské amnestii.

Podpisy pod petici sbírá Marta Látalová z Prachovic. „Jiřího Kajínka znám jako hodného a chytrého kluka a sportovce už od malička, jeho rodina sousedila s naší v bytovce. Sbírám podpisy na různých akcích, naposledy to bylo při setkání důchodců společnosti Holcim Prachovice. Tam jsem sehnala kolem třiceti podpisů," říká Marta Látalová.

Archy už několik let posílá do kanceláře hlavy státu. „Očekávám obměkčení prezidenta v podobě milosti. Myslím si, že Jiří Kajínek neudělal to, za co je trestán," míní žena, která každý týden Kajínkovi píše o dění v Prachovicích a posílá mu pozdravy.

Petice se zatím nedostala ke starostce Prachovic Bohuslavě Čepové. „Pokud mohu říct svůj osobní názor, lidé nemají důvěru v rozsudek a v policii. Když člověk dostane tak závažný trest, jako je doživotí, měl by být řádně zdůvodněn, aby nedocházelo ke zpochybnění a spekulacím," tvrdí starostka.

Jiřího Kajínka podporuje i Zdena Havelková z Třemošnice. „Několikrát jsem ho navštívila ve vězení a jsem s ním v každodenním písemném styku. Jsem přesvědčená, že je nevinný a petice je poslední šance , jak se dostat na svobodu. On v milost doufá a jestliže ji nedostane, nechce být mezi živými," řekla Zdena Havelková, která již sehnala kolem dvou tisíc podpisů lidí věřících v Kajínkovu nevinu a volajících po milosti.

(pk)