Jedinečné místo

„Tento sad je skutečná rarita. Kaštanovníky seté, původem ze středomoří, nechal v Nasavrkách v roce 1776 vysadit hrabě Auersperg. Stromy se dobře adaptovaly na zdejší klimatické podmínky a dodnes se zachovala početná populace starých stromů. Proto je celý sad chráněn jako přírodní památka." řekl Aleš Kopecký z CHKO Železné hory, která se o alej stará.

Kaštany může sklízet pouze město. Základní škola Nasavrky sbírat pomáhá a podporuje tak svůj rozpočet.

„Jedná se o projekt ekologické výchovy, který organizuje školní družina. Pomáháme se o alej starat a sbíráme kaštany, ty pak prodáváme. Ročně stržíme zhruba 8 10 tisíc korun. Děti pak rozhodují, na co by se peníze měly použít. Většinou to vyhraje nové vybavení tělocvičny nebo hry do školní družiny. Začátky byly těžké, ale zájem o kaštany roste. Máme tu objednávky i na šedesát kilo," prozradila ředitelka ZŠ Nasavrky Dana Brázdová.

Stromy v sadu však trpí stářím a ohrožuje je také takzvaná inkoustová choroba kaštanovníku, kterou způsobují houby. „Každoročně stromy ošetřujeme kyselinou boritou a přípravky proti houbovým chorobám smíchanými s vodou. S aplikací nám pomáhají hasiči, kdy v nádrži roztok smísíme a pak hadicí aplikujeme na povrch půdy v Kaštance. Také se nám podařilo z programu Péče o krajinu vyměnit dřevěné podpěry nejstaršího stromu v sadu jménem Knížák," dodal lesník Aleš Kopecký. 

LUKÁŠ VANÍČEK