Příkladem za všechny mohou být anonymní dopisy, kterými občané zasílali stížnosti, doporučení či udání na obecní a městské úřady. Nyní se všichni oslovení starostové shodují, že počty nepodepsaných dopisů ubývají, někde dokonce zmizely úplně.

Příkladem toho může být například Proseč, kde tamní starosta Jan Macháček za tento rok nedostal jediný anonym.

Zájem o smlouvy

„Občané nás kontaktují, ale nebojí se podepsat. My se naopak vůči nim snažíme být maximálně otevření. V tom, že anonymy nedostáváme, vidím jistý úspěch je vidět, že se nesnažíme nic tajit. Proto jsme na našich webových stránkách zavedli celý modul Závady a nedostatky, kterého občané hojně využívají. Když uvedou nějaký kontakt, následně s nimi komunikujeme," řekl Jan Macháček.

Proseč v nedávné době také modernizovala městské internetové stránky, které potvrzují starostova slova o maximální otevřenosti. Uživatel má možnost se velmi snadno a rychle dostat do registru smluv města nebo pročíst zápis ze zasedání zastupitelů a sledovat jejich docházku.

„V poslanecké sněmovně se o povinném registru smluv hodně dlouho hovoří, ale politické strany zatím nenašly shodu. Proto jsme se rozhodli, že smlouvy, které město uzavírá, zveřejníme na webu. Na stránkách jsme umístili někde viditelná a někde skrytá počítadla. Z jejich údajů vyplynulo, že se výrazně zvedla návštěvnost," doplnil prosečský starosta.

Dopisy bez podpisu už takřka nečte ani třemošnický starosta Stanislav Peca. Za letošní rok obdržel pouze tři. „Můžu říci, že letos toho bylo opravdu minimum. Na budově radnice máme udělanou schránku, kam lidé mohou házet přání i stížnosti. Pokud jsou anonymní dopisy věcné, tak se jimi zabýváme, ale když to jsou sousedské pomluvy, tak to neřeším," uvedl starosta.

Starostové se také shodují, že nepodepsaný pisatel škodí sám sobě. „Dva anonymní dopisy byly naprosto věcné připomínky týkající se dopravy, které ale můžeme řešit společně. V novinách občas vyzývám občany, aby se podepisovali, že to nikde nešířím a jsem ochoten s nimi danou věc řešit," dodal Peca.

Komu odpovědět?

Za rok dorazí na městský úřad v Ronově nad Doubravou dva až tři dopisy bez podpisu. „Převážná část připomínek či námětů se řeší mnohem častěji osobně. Když ale anonym dorazí, musím jej prověřit, jenže není komu odpovídat. Celý případ pak většinou uvázne na tom, že je to tvrzení proti tvrzení, a když se pisatel nepodepíše, není možné si upřesnit informace," řekl Miroslav Žítek.

Obsah anonymních stížností nejenom z Ronova nad Doubravou by se dal obecně charakterizovat jako sousedské vztahy, mezi něž patří pálení listí na zahradě, stínění stromem, kouř z komínu a podobně.

„Čas od času nějakou anonymní stížnost dostaneme, za letošek to byla jedna. Občané také tu a tam volají, když někde začne blikat světlo veřejného osvětlení. Pravidelně je opravujeme, ale nestačíme to pohlídat všechno, tak jsme rádi, že nám to občané hlásí," dodal starosta Hrochova Týnce Miloslav Besperát.

LUKÁŠ VANÍČEK