Pivovary v kraji se změnily v domy duchů. Přestaly vařit, není pro koho. Na odbyt jde už pouze lahvové. V pivovarech tak zůstala jen část zaměstnanců, kteří mok stáčí do lahví, další jsou teď doma na 60 procentech mzdy.
Odbyt lahvového piva se sice po zavření pivnic a restaurací mírně zvýšil, ale na tristní situaci pivovarů to nic nemění. „Lahvové pivo tvoří jen asi 15 procent naší normální produkce,“ uvedl Erik Witz, ředitel pivovaru Polička. Stejně jsou na tom i další pivovary v kraji.
Odbyt sudového piva se jak Poličce, tak třeba i pardubickém Pernštejnu v březnu meziročně snížil o 60 procent. A to ještě jen díky první polovině měsíce, kdy ještě hospody pivo odebíraly. Momentální odbyt je prakticky úplná nula.
„Situace je špatná. U některých speciálů aspoň jde pivo stočit do lahví. Pokud ale současná opatření potrvají ještě měsíc nebo dva, budeme poté muset veškeré zásoby sudového piva kvůli expiraci zlikvidovat,“ uvedla si ředitelka pardubického Pernštejnu Petra Chovancová. S tankovým pivem je situace nadějnější, to totiž vydrží déle.
V podobných problémech se ocitl i hlinecký Rychtář. Jen k jednomu je nynější odstávka dobrá: Je ideální čas na řadu údržbových prací.
Polička se snaží zachránit, co se dá, aspoň aktuální nabídkou rozvozu piva. Spedice pivovaru doveze zákazníkům přepravku piva nebo malý soudek o objemu aspoň 10 litrů zdarma, pokud bydlí do 30 kilometrů.