Tento druh pizzy začala společnost produkovat ve třetím kvartálu loňského roku. Distribuce závadné pizzy byla ukončena 18. července a stažena z obchodů.

„Chyba se stala nejspíš na straně dodavatelů, kteří jsou z Francie a Polska. My nejsme schopní u žádné dodávky zajistit, že se tato situace nebude opakovat, proto s výrobou končíme,“ řekla výrobní ředitelka společnosti Jana Machová.

Larvy hmyzu mohou obsahovat pizzy guseppe pizzeria funghi vyrobené 26. února, 23. dubna a 5. června letošního roku. Celkem firma vyrobila v těchto dnech přibližně 22 tisíc kusů, z nichž 12 tisíc se nakonec dostalo do distribuce a zbytek je ještě na skladě. „Tato pizza nebyla nijak podporovaná, prodávalo se jí minimum. Navíc musím dodat, že jsme provedli příslušné rozbory u sta kusů uvedeného výrobku a našli jsme pouze dvě malé larvy,“ objasnila Jana Machová.

Houbová pizza byla poté označena jako nevhodná k lidské spotřebě. Nejde ale o potravinu zdraví nebezpečnou. Lidé, kteří si tento druh koupili, se mají obrátit na zákaznické centrum, které s nimi vyřídí reklamaci a dohodne kompenzaci.

Guseppe vyrobí měsíčně přibližně jeden milion pizz a její roční obrat se pohybuje kolem 300 milionů korun. Společnost patří norskému koncernu Orkla. Na českém trhu se značkovou mrazenou pizzou zaujímá výrazný podíl a tvoří 23 procent.

Guseppe založili v roce 1993 dva čeští společníci a o dva roky později zahájili výrobu hluboce zmrazené pizzy v Rokytnici v Orlických horách. V roce 1998 firmu koupila již Orkla, která do závodu investovala přibližně půl miliardy korun a zdvojnásobila obrat. Firma Guseppe v současnosti zaměstnává přibližně 180 pracovníků.