Bývalý starosta Petr Řezníček, který kandidoval za SNK-ED, odešel po třicetiletém působení v nejvyšších radničních funkcích do politického důchodu. Nic na tom nezměnil ani fakt, že sám ve volbách obdržel nejvyšší počet přednostních hlasů.

Reprezentanti SNK-ED, ODS a Koalice pro Chrudim se musí nově spokojit s opozičními křesly, zatímco pro KSČM nejde o nic nového. O tom, že opoziční role nemusí být snadná, svědčí i opakované výhrady bývalého starosty k výsledku ustavující schůze zastupitelstva. Petr Řezníček nové koalici vyčítá, že byla podpořena právě i dvojicí zastupitelů za KSČM. Jenže je jasné, že k novému složení rady, v čele se starostou Františkem Pilným (ANO), by s ohledem na povolební matematiku došlo i bez přičinění komunistů.

Změnu ve vedení Chrudimi komentuje i veřejnost. Na sociálních sítích například sklidili kritiku Chrudimáci a Piráti za spolupráci s hnutím ANO. Další diskutující ale naopak volají po tom, aby nová radniční koalice nejprve dostala šanci.

V Hlinsku nedošlo k žádné větší změně. Město dál povede starosta Miroslav Krčil, zastupuje ho Zdeněk Eis. Členy rady se stali za ČSSD Alena Šírová a Marian Solčanský, hnutí Hlinsko sobě v radě města reprezentují Robert Vokáč a Petr Svoboda. KSČM pak Bohdan Němec.

Volebním vítězem ve Skutči se stali s pěti zastupiteli Nezávislí – pro město a okolí. Skuteč tak nadále reprezentuje lídr Nezávislých, starosta Pavel Bezděk. Do městské rady byli následně zvoleni ještě zastupitelé za Patrioty a za hnutí ANO, kteří tak utvořili společnou koalici. Strana KDU-ČSL někdejšího starosty Pavla Novotného, jenž přišel o křeslo před osmi lety, skončila těsně druhá, k sestavování koalice ale přizvána nebyla. Zbytek skutečské politické scény zůstává roztříštěný, neboť po jednom či dvou zastupitelích zde získaly ještě další čtyři subjekty.

V Heřmanově Městci radnici dál povede starosta Josef Kozel za Živé město Heřmanův Městec. Mění se ale post jeho zástupce. Toho bývalého, Otakara Volejníka reprezentujícího Heřmany, nyní nahradil Tomáš Plavec, který je stejně jako starosta členem vítězného hnutí Živé město. Nyní tak v radě města zasedají čtyři zástupci za Živé město a tři za KDU-ČSL. V 21členném zastupitelstvu bude koalice pracovat ve shodném většinovém počtu jako poslední čtyři roky, tedy s 12 zastupiteli. „Co musím ocenit, byla připravenost KDU-ČSL. Férovost jednání od prvních minut, okamžité odmítnutí koalice proti vítězi voleb, která se u nás zjevila, a jasný zájem o aktivní řízení města a hledání programových shod s naším sdružením – to vše byly plusy od samého začátku. Ostatně tento přístup často dokazovali i v uplynulém mandátním období a poměrně pravidelně byli ve shodě s tehdejší koalicí, ačkoliv nebyli její součástí,“ řekl starosta.

Ilustrační foto
Stezka v parku Střelnice je uzavřena

Vítěz koalici nesestavil

Také ve Slatiňanech zůstává v čele radnice starosta Ivan Jeník. Těsně po volbách to tak ale nevypadalo a starosta, profesí veterinář, byl připravený vyklidit svou kancelář. Jeho SNK-ED totiž skončilo ve volbách s šesti mandáty druhé, a tak se mohlo zdát, že prémii pro vítěze získá Sedma – strana pro Slatiňany, která teď drží sedm zastupitelských křesel.

„Možná se nakonec vzdám i svého mandátu a budu se plně soustředit na svoji veterinární ordinaci,“ řekl tehdy Ivan Jeník. Pak ale nastal překvapivý obrat. Když Sedma nepřesvědčila žádného z možných koaličních partnerů, iniciativy se opět chopil Ivan Jeník a dohodl radniční spolupráci s pěticí zastupitelů na společné kandidátce ODS a TOP 09. Nová koalice se tak může v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu opřít o nejtěsnější většinu 11 hlasů.