Ano, šéfe! s nelítostným Zdeňkem Pohlreichem, nové díly soutěže Prostřeno! a spousta dalších televizních pořadů na nás chrlí nejrůznější návody, recepty a doporučení, jak připravit tu nejlepší baštu.

Jenomže Deník se rozhodl zjistit, co nejvíce chutná Východočechům. Posílejte nám svoje recepty a připište, proč právě ten váš stojí za to.

Vybrané lahůdky vždy zveřejníme v naší úterní celostátní příloze Léto s Deníkem a každý týden čtyři z vás odměníme praktickým dárkovým balíčkem. Právě teď shromažďujeme recepty na jídla ze zelí, povidel a máku.

Své tipy na vaření z těchto surovin posílejte e-mailem na jan.korbel@denik.cz, přiložte k nim svoji portrétní fotografii, snímek jídla (pokud je zrovna vaříte, ale není to povinné) a adresu pro případné zaslání dárku. Jestliže zrovna váš recept nevybereme do přílohy Léto s Deníkem, vůbec nezoufejte. Neztratí se, otiskneme jej na stránkách Deníku ve východních Čechách.

Na tutéž mailovou adresu ale můžete zasílat jakékoliv recepty vašich oblíbených jídel. Připravujeme rubriku čtenářského vaření, takže určitě dojde i na lahůdku, která chutná právě vám.

Pro vaši inspiraci nabízíme pochutnání na specialitách čtenářek Deníku

Bramborák trochu jinak od Mirky Medunové ze Seče na Chrudimsku

Suroviny:
brambory, česnek, majoránka, sůl, hrubá mouka, vajíčko, cuketa, sádlo a troška strouhanky.

Postup: Brambory postrouháme na jemno, zrovna tak postrouháme cuketu a to půl na půl, přidáme utřený česnek, majoránku, celé vajíčko, sůl a promícháme.
Po promíchání přidáme hrubou mouku a trošku rozpuštěného sádla.
Vymažeme pekáček sádlem, vysypeme jej strouhankou a poté nalijeme těsto na bramborák a to takové, aby nebylo řídké ani moc tuhé.
Pak dáme péci do trouby na 180 stupňů na dobu asi 30 minut.
V případě, že je bramborák upečený dříve, vyndáme jej dříve, není–li ještě hotový po půlhodince, tak ještě chviličku pečeme.
Podáváme teplý jako přílohu k masu nebo studený nakrájený na malé kousíčky jako chuťovku k vínu.

Deník přeje dobrou chuť! Mirce Medunové ze Seče děkujeme a posíláme malou pozornost Deníku.