Velké překvapení čekalo na zahradě rodinu Švejdových ze Slatiňan, když pod špalkem běžně používaném na sezení u ohniště objevili několik ještěrek.

„Postupně jsme zvedli všechny špalky, co tam jsou, a pod každým byla minimálně jedna rodina, dohromady jich může být víc jak 20. Těžko se to počítá, protože centimetrová mláďata nejsou ani vidět, když nezačnou utíkat. Před 20 lety jsme jako malí s bráchou chodili ještěrky okukovat, když se opalovaly na slunci, ale už jsem je u nás dlouho neviděla. Pomalu jsem si myslela, že tu vymřely," uvádí Žaneta Švejdová.

Podle zbarvení půjde patrně o ještěrku obecnou. Sameček je zbarvený do zelena s výrazným zeleným pruhem na zádech, samičky jsou naopak úplně hnědé a dorůstají do velikosti okolo dvaceti centimetrů.

„Ještěrky obecné v přírodě mizí. Mají rády sušší stanoviště, kde si mohou vyhrabat zemní nory, kam snáší vajíčka a mohou se schovat. Náspy kolem tratí a komunikací postupně zarůstají, a tak se stěhuji do příhodnějších míst, třeba i do zahrádek," vysvětluje doktor přírodních věd František Bárta.

Nevyhánět!

Ještěrky obecné se páří a kladou vajíčka v během května a června a po dvou měsících se líhnout mláďata, o něž se rodiče nestarají, a tak si hned začínají hledat potravu.

Co je však třeba také zmínit, že fakt, že ještěrka obecná je chráněná, takže pokud se majitelům zahrádek znelíbí a budou se ji snažit odstranit, mohou z toho mít oplétačky se zákonem.

„Pokud na ni sáhnete a budete ji nějak přenášet mimo svoji zahradu, tak tím okamžitě porušujete zákon. Legální cesta, jak ještěrky vystrnadit je zavolat krajský úřad nebo agenturu chráněné přírodní krajiny, kteří přenos mohou udělat," říká František Bárta, avšak zároveň dodává, že nevidí důvod, proč se těchto plachých a užitečných plazů zbavovat.

„Ještěrka nás nekousne a ani není jedovatá. Dokonce nemá ani zuby. Pouze kolem tlamy má rohovitý okraj, takže kdyby nás stiskla, zůstane po ní na kůži jen otlak. Ještěrky obecné sou malé a neškodné. Hlavně jsou důkazem, že je na zahradě zdrávo," doplňuje Bárta.

Kočičí lovci

Ještěrky mohou zahrádkářům výrazně pomoci, neboť loví hmyz, který by byl pro rostliny jinak škodlivý. Ale na druhou stranu se ještěrky často stávají kořistí ptáků a hlavně koček, které si s nim hrají tak dlouho, až je zahubí.

„Lidé se většinou ještěrek nebojí a spíše nás volají proto, že jejich kočka ještěrku ulovila a pochroumanou ji přinesla domů. Mnohem častěji vyjíždíme kvůli hadům. Nyní migruje užovka hladká, která se dost podobá zmiji," dodává Josef Cach ze Záchranné stanice Pasíčka. (lv)