K přípravě pokrmů používáme více zahřívací suroviny jako je například pohanka. Jídla bychom měli konzumovat pikantní a ostrá s využitím koření např. estragon, zázvor, kardamon, muškát, koriandr, masala, hřebíček, tymián.
Pohankové placičky s brynzovou omáčkou. Na 4 porce placiček potřebujeme:
400 g pohanky
6-8 lžic strouhanky
2 středně velké mrkve,
1 cibule
sůl, bílý pepř
Pohanku propereme, spaříme a uvaříme v osolené vodě na kaši. Jemně nastrouháme očištěnou mrkev, cibuli nakrájíme nadrobno. Smícháme s uvařenou pohankou, přidáme strouhanku se solí a pepřem, tak aby hmota vázala a dala se tvarovat. Vytvarujeme placičky a pečeme při střední teplotě dozlatova.
Na 4 porce omáčky potřebujeme:
200 g brambor
0,5 l vody
200 g brynzy
1 větší pórek
3 lžíce oleje
1 lžička papriky, kmín, chilli, sůl
pažitka nebo petrželka
Na oleji zpěníme koření a na kolečka nakrájený pórek. Zalijeme horkou vodou, přidáme na menší kostičky nakrájené brambory, osolíme a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme. Přidáme brynzu rozmíchanou v malém množství vody. Do hotové omáčky přidáme čerstvou pažitku nebo petrželku. Dobrou chuť vám přejeme z Kruhu zdraví.
Dana Šťastná