K přípravě pokrmů používáme více zahřívací suroviny jako je například pohanka. Jídla bychom měli konzumovat pikantní a ostrá s využitím koření např. estragon, zázvor, kardamon, muškát, koriandr, masala, hřebíček, tymián.

Pohankové placičky s brynzovou omáčkou. Na 4 porce placiček potřebujeme:

400 g pohanky

6-8 lžic strouhanky

2 středně velké mrkve,

1 cibule

sůl, bílý pepř

Pohanku propereme, spaříme a uvaříme v osolené vodě na kaši. Jemně nastrouháme očištěnou mrkev, cibuli nakrájíme nadrobno. Smícháme s uvařenou pohankou, přidáme strouhanku se solí a pepřem, tak aby hmota vázala a dala se tvarovat. Vytvarujeme placičky a pečeme při střední teplotě dozlatova.

Na 4 porce omáčky potřebujeme:

200 g brambor

0,5 l vody

200 g brynzy

1 větší pórek

3 lžíce oleje

1 lžička papriky, kmín, chilli, sůl

pažitka nebo petrželka

Na oleji zpěníme koření a na kolečka nakrájený pórek. Zalijeme horkou vodou, přidáme na menší kostičky nakrájené brambory, osolíme a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme. Přidáme brynzu rozmíchanou v malém množství vody. Do hotové omáčky přidáme čerstvou pažitku nebo petrželku. Dobrou chuť vám přejeme z Kruhu zdraví.

Dana Šťastná