Mrkvovo-petrželová, krémová polévka
Na 4 porce potřebujeme:
200 g kořenové petržele
300 g mrkve
1 velkou cibuli
1 stroužek česneku
1 velkou lžíci másla
100 ml smetany
kurkumu, zázvor, pepř po špetkách, sůl podle chuti
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, cibuli pokrájenou na drobné kostičky a utřený česnek. Vše na mírném ohni za občasného míchání zpěníme až cibule změkne. Přimícháme kurkumu a zázvor a ještě minutu zahříváme. Poté za stálého míchání pomalu přilijeme vodu, osolíme a opepříme. Vaříme 20 minut až je petržel měkká. Polévku rozmixujeme do krémová, dochutíme solí a pepřem. Na zjemnění můžeme použít smetanu.
Karbanátky z mořské štiky, brambor a bylinek s lahůdkovým celerovým salátem
Na 4 porce karbanátků potřebujeme:
1000 g rybích filet
1000 g brambor
Svazek naťové cibulky
kopr, petrželku
sůl a pepř
Filety povaříme 6 minut v zeleninovém vývaru, po vychladnutí odstraníme kosti. Kousky masa smícháme s rozmačkanými bramborami, přidáme nasekanou cibulku, kopr a petrželku a dochutíme pepřem a solí. Vytvarujeme karbanátky a dáme vychladnout asi na 30 minut do lednice. Poté vložíme na olejem vymazaný plech a pečeme v troubě na 200 st. C asi 15 20 minut.
Na 4 porce lahůdkového celerového salátu potřebujeme:
200 g bulvy celeru
100 g mrkve
200 g zeleného kyselého jablka
100 g choceňského jogurtu
100 g sojanézy
med, hrubozrnná francouzská hořčice
jablečný ocet, sůl, pepř
Očištěný celer, mrkve a jablko pokrájíme na jemné hranolky. Smícháme s jogurtem, sojanézou. Dochutíme medem, kořením, jablečným octem a solí.
Jako podzimní sladké pohlazení doporučujeme bramborové placky s potírkou z dýně hokaido
Na 4 porce placek potřebujeme:
100 g hladké mouky
500 g ve slupce uvařených brambor
sůl, máslo na potření
Uvařené brambory nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vypracujeme tvárné nelepivé těsto. Z něj válečkem a rukou tvarujeme tenké placičky, které pečeme na sucho na horké litinové plotýnce rozpálených kamen nebo na palačinkovači, ale dobře poslouží i nahřátá teflonová pánvička. Pečeme z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme aby se nepřipalovala. Placky chutnají výtečně potřené máslem a česnekovým pestem, švestkovými povidly nebo dýňovou potírkou.
Na 4 porce potřebujeme:
200 g omyté a semen zbavené dýně nastrouhané na hrubo
velkou lžíci tmavého cukru
mletý hřebíček, skořici a citronovou šťávu
Nastrouhanou dýni dáme do kastrůlku, lehce podlijeme vodou a necháme podusit ve vlastní šťávě na velmi slabém ohni. Přidáme cukr, skořici a hřebíček a dýni dobře rozvaříme. Když je třeba, přidáme trochu vody, aby se nám nepřipálila. Když je dýně měkká přidáme citronovou šťávu na dochucení.
K přicházejícím svátku Halloween neodmyslitelně patří dýně. V Kruhu zdraví se proto ve čtvrtek od 15:30 uskuteční dýňové tvoření účastníci budou pod vedením Gábiny Smetanové vyrábět, ochutnávat i komunikovat v angličtině.
Dana Šťastná