VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podzimní kuchyně stojí na kořenové zelenině

Chrudim - Kořenová zelenina je základem podzimní, zdravé kuchyně. Doporučujeme několik receptů z Kruhu zdraví a přejeme dobrou chuť:

21.10.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Mrkvovo-petrželová, krémová polévka

Na 4 porce potřebujeme:

200 g kořenové petržele

300 g mrkve

1 velkou cibuli

1 stroužek česneku

1 velkou lžíci másla

100 ml smetany

kurkumu, zázvor, pepř po špetkách, sůl podle chuti

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, cibuli pokrájenou na drobné kostičky a utřený česnek. Vše na mírném ohni za občasného míchání zpěníme až cibule změkne. Přimícháme kurkumu a zázvor a ještě minutu zahříváme. Poté za stálého míchání pomalu přilijeme vodu, osolíme a opepříme. Vaříme 20 minut až je petržel měkká. Polévku rozmixujeme do krémová, dochutíme solí a pepřem. Na zjemnění můžeme použít smetanu.

Karbanátky z mořské štiky, brambor a bylinek s lahůdkovým celerovým salátem

Na 4 porce karbanátků potřebujeme:

1000 g rybích filet

1000 g brambor

Svazek naťové cibulky

kopr, petrželku

sůl a pepř

Filety povaříme 6 minut v zeleninovém vývaru, po vychladnutí odstraníme kosti. Kousky masa smícháme s rozmačkanými bramborami, přidáme nasekanou cibulku, kopr a petrželku a dochutíme pepřem a solí. Vytvarujeme karbanátky a dáme vychladnout asi na 30 minut do lednice. Poté vložíme na olejem vymazaný plech a pečeme v troubě na 200 st. C asi 15 20 minut.

Na 4 porce lahůdkového celerového salátu potřebujeme:

200 g bulvy celeru

100 g mrkve

200 g zeleného kyselého jablka

100 g choceňského jogurtu

100 g sojanézy

med, hrubozrnná francouzská hořčice

jablečný ocet, sůl, pepř

Očištěný celer, mrkve a jablko pokrájíme na jemné hranolky. Smícháme s jogurtem, sojanézou. Dochutíme medem, kořením, jablečným octem a solí.

Jako podzimní sladké pohlazení doporučujeme bramborové placky s potírkou z dýně hokaido

Na 4 porce placek potřebujeme:

100 g hladké mouky

500 g ve slupce uvařených brambor

sůl, máslo na potření

Uvařené brambory nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vypracujeme tvárné nelepivé těsto. Z něj válečkem a rukou tvarujeme tenké placičky, které pečeme na sucho na horké litinové plotýnce rozpálených kamen nebo na palačinkovači, ale dobře poslouží i nahřátá teflonová pánvička. Pečeme z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme aby se nepřipalovala. Placky chutnají výtečně potřené máslem a česnekovým pestem, švestkovými povidly nebo dýňovou potírkou.

Na 4 porce potřebujeme:

200 g omyté a semen zbavené dýně nastrouhané na hrubo

velkou lžíci tmavého cukru

mletý hřebíček, skořici a citronovou šťávu

Nastrouhanou dýni dáme do kastrůlku, lehce podlijeme vodou a necháme podusit ve vlastní šťávě na velmi slabém ohni. Přidáme cukr, skořici a hřebíček a dýni dobře rozvaříme. Když je třeba, přidáme trochu vody, aby se nám nepřipálila. Když je dýně měkká přidáme citronovou šťávu na dochucení.

K přicházejícím svátku Halloween neodmyslitelně patří dýně. V Kruhu zdraví se proto ve čtvrtek od 15:30 uskuteční dýňové tvoření účastníci budou pod vedením Gábiny Smetanové vyrábět, ochutnávat i komunikovat v angličtině.

Dana Šťastná

Autor: Redakce

21.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Škoda Octavia první generace.
AUTOMIX.CZ
7

Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

Tragicky skončil náraz dodávky u Jedlové na Svitavsku. Dva lidé byli těžce zraněni, třetí zemřel.
AKTUALIZOVÁNO
5

Tragické ráno u Jedlové. Jeden mrtvý, dva těžce zranění

Židovská Tóra z Luže slouží v Pensylvánii

Luže – Do Luže zavítal v uplynulých dnech Bruce Engleman z Pensylvánie se svoji manželkou, který je v současné době majitelem původního svitku Tóry z lužské synagogy z roku 1890.

Fenka přišla o štěňata, ale život si vybojovala

Chrast – S mrtvými štěňaty v bříšku se toulala po městě vyzáblá fenka, které se ujaly místní děti. U nich doma porodila a protože byl její zdravotní stav velmi špatný, děti kontaktovaly místní oblastní charitu.

Požár auta mohla způsobit kuna

Chrudim – K požáru vozidla do Chrudimi vyjížděli hasiči ve středu sedm minut po půl šesté odpoledne. Jak včera uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková, bylo to Hyundai Atos, které stálo zaparkované na veřejné komunikaci.

AKTUALIZOVÁNO

Ke sraženému cyklistovi do Tuněchod letěl vrtulník

Tuněchody - U vážné dopravní nehody zasahovali ve čtvrtek záchranáři na Chrudimsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT