Mrkvovo-petrželová, krémová polévka

Na 4 porce potřebujeme:

200 g kořenové petržele

300 g mrkve

1 velkou cibuli

1 stroužek česneku

1 velkou lžíci másla

100 ml smetany

kurkumu, zázvor, pepř po špetkách, sůl podle chuti

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, cibuli pokrájenou na drobné kostičky a utřený česnek. Vše na mírném ohni za občasného míchání zpěníme až cibule změkne. Přimícháme kurkumu a zázvor a ještě minutu zahříváme. Poté za stálého míchání pomalu přilijeme vodu, osolíme a opepříme. Vaříme 20 minut až je petržel měkká. Polévku rozmixujeme do krémová, dochutíme solí a pepřem. Na zjemnění můžeme použít smetanu.

Karbanátky z mořské štiky, brambor a bylinek s lahůdkovým celerovým salátem

Na 4 porce karbanátků potřebujeme:

1000 g rybích filet

1000 g brambor

Svazek naťové cibulky

kopr, petrželku

sůl a pepř

Filety povaříme 6 minut v zeleninovém vývaru, po vychladnutí odstraníme kosti. Kousky masa smícháme s rozmačkanými bramborami, přidáme nasekanou cibulku, kopr a petrželku a dochutíme pepřem a solí. Vytvarujeme karbanátky a dáme vychladnout asi na 30 minut do lednice. Poté vložíme na olejem vymazaný plech a pečeme v troubě na 200 st. C asi 15 20 minut.

Na 4 porce lahůdkového celerového salátu potřebujeme:

200 g bulvy celeru

100 g mrkve

200 g zeleného kyselého jablka

100 g choceňského jogurtu

100 g sojanézy

med, hrubozrnná francouzská hořčice

jablečný ocet, sůl, pepř

Očištěný celer, mrkve a jablko pokrájíme na jemné hranolky. Smícháme s jogurtem, sojanézou. Dochutíme medem, kořením, jablečným octem a solí.

Jako podzimní sladké pohlazení doporučujeme bramborové placky s potírkou z dýně hokaido

Na 4 porce placek potřebujeme:

100 g hladké mouky

500 g ve slupce uvařených brambor

sůl, máslo na potření

Uvařené brambory nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vypracujeme tvárné nelepivé těsto. Z něj válečkem a rukou tvarujeme tenké placičky, které pečeme na sucho na horké litinové plotýnce rozpálených kamen nebo na palačinkovači, ale dobře poslouží i nahřátá teflonová pánvička. Pečeme z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme aby se nepřipalovala. Placky chutnají výtečně potřené máslem a česnekovým pestem, švestkovými povidly nebo dýňovou potírkou.

Na 4 porce potřebujeme:

200 g omyté a semen zbavené dýně nastrouhané na hrubo

velkou lžíci tmavého cukru

mletý hřebíček, skořici a citronovou šťávu

Nastrouhanou dýni dáme do kastrůlku, lehce podlijeme vodou a necháme podusit ve vlastní šťávě na velmi slabém ohni. Přidáme cukr, skořici a hřebíček a dýni dobře rozvaříme. Když je třeba, přidáme trochu vody, aby se nám nepřipálila. Když je dýně měkká přidáme citronovou šťávu na dochucení.

K přicházejícím svátku Halloween neodmyslitelně patří dýně. V Kruhu zdraví se proto ve čtvrtek od 15:30 uskuteční dýňové tvoření účastníci budou pod vedením Gábiny Smetanové vyrábět, ochutnávat i komunikovat v angličtině.

Dana Šťastná