„Poldr Kutřín je významné dílo v rámci celého Pardubického kraje. Jak jsme měli možnost přímo na místě vidět, v současnosti jsou v plném proudu zemní práce. Průběh stavby v této fázi ovlivňuje ale otázka stability svahu na jedné ze stran údolí, kterou se nyní Povodí Labe intenzivně zabývá. Probíhá monitoring svahu. V letošním roce počítá investor s dokončením spodní, tedy sedmé etáže celé stavby,“ uvedl po prohlídce staveniště krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Dodržet plánovaný rozpočet bude náročné, protože se na něm mohou projevit negativní dopady, a to v podobě zdražování železa a dalších komodit.

"Poldr vznikne v úzkém údolí pod obcemi Perálec a Kutřín. S délkou hráze 136 metrů a výškou přes 17 metrů půjde o technicky zcela mimořádnou stavbu. Podle původních předpokladů má být dokončena v roce 2024," uvedla mluvčí Pardubického kraje Denisa Píšová.

Ilustrační foto
Stavba poldru u Skutče se přiblížila

Pro citlivější zapojení konstrukce hráze do krajiny budou návodní i vzdušní líc hráze opatřeny přísypy tvarovanými do teras simulujících prostředí okolních suťových svahů. Součástí výstavby poldru je komplexní revitalizace toku a údolní nivy Martinického potoka ve dvoukilometrové délce. Revitalizace zahrnuje obnovu přirozené linie vodního toku Martinického potoka, vznik zahloubených tůní v nivě potoka a vegetační úpravy.

Výstavbě poldru musel ustoupit letní tábor, který mládeži sloužil více než čtyřicet let a nyní našel základnu v Českém ráji. Zbourány byly i čtyři objekty. Nicméně by se mělo místním obyvatelům i zemědělcům po dokončení stavby značně ulevit. Celé území bylo velkou vodou zaplaveno prakticky každoročně.