Protože je dýně Hokaido málo kalorická, obsahuje vysoké procento vláknin a navíc v těle vyvolává detoxikační účinky, je její konzumace vhodná i při dietě k redukci váhy. Má jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť. Před vařením z dýně odstraníme semínka a vlákna, slupku ponecháme obsahuje vitamíny a při vaření změkne.
Na 4 porce polévky potřebujeme:
50 dkg dýně Hokaido
10 dkg cibule
20 dkg brambor
20 dkg mrkve
2 lžíce olivového oleje
1 litr vody
10 dkg kukuřičné mouky hladké
mořská sůl, čerstvý zázvor, čerstvá petrželka, citrón,
Na oleji postupně, krátce orestujeme cibuli, dýni mírně osolíme, podlijeme vodou, přidáme brambory, mrkev a dusíme do změknutí 20 30 minut. Pak rozmixujeme. Polévku přivedeme k varu a ještě krátce povaříme dle potřeby zahustíme. Na závěr přidáme čerstvý nastrouhaný zázvor a citronovou šťávu, dochutíme solí. Podáváme s čerstvou kudrnkou a můžeme zdobit zakysanou smetanou navrch.
Dezert jablka v županu
Na odlehčení po vánočním cukroví si můžeme připravit zdravý dezert. Na 4 porce potřebujeme:
4 jablka
5 g rozinek, 5 g mandlí nebo ořechů
skořici, domácí marmeládu, půl balíčku kupovaného listového těsta, zdatnější si jej mohou připravit doma
Celá jablka okrájíme a odstraníme jadřinec tak, že vznikne v jablku otvor, ten naplníme rozinkami, marmeládou (nejlépe rybízovou) a mandlemi či ořechy, lehce posypeme skořicí. Celé jablíčko zavážeme do připraveného čtverce tence vyváleného listového těsta jako vázaný koláč. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut. Dobrou chuť přeje z Kruhu zdraví. Dana Šťastná