Protože je dýně Hokaido málo kalorická, obsahuje vysoké procento vláknin a navíc v těle vyvolává detoxikační účinky, je její konzumace vhodná i při dietě k redukci váhy. Má jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť. Před vařením z dýně odstraníme semínka a vlákna, slupku ponecháme obsahuje vitamíny a při vaření změkne.

Na 4 porce polévky potřebujeme:

50 dkg dýně Hokaido

10 dkg cibule

20 dkg brambor

20 dkg mrkve

2 lžíce olivového oleje

1 litr vody

10 dkg kukuřičné mouky hladké

mořská sůl, čerstvý zázvor, čerstvá petrželka, citrón,

Na oleji postupně, krátce orestujeme cibuli, dýni mírně osolíme, podlijeme vodou, přidáme brambory, mrkev a dusíme do změknutí 20 30 minut. Pak rozmixujeme. Polévku přivedeme k varu a ještě krátce povaříme dle potřeby zahustíme. Na závěr přidáme čerstvý nastrouhaný zázvor a citronovou šťávu, dochutíme solí. Podáváme s čerstvou kudrnkou a můžeme zdobit zakysanou smetanou navrch.

Dezert jablka v županu

Na odlehčení po vánočním cukroví si můžeme připravit zdravý dezert. Na 4 porce potřebujeme:

4 jablka

5 g rozinek, 5 g mandlí nebo ořechů

skořici, domácí marmeládu, půl balíčku kupovaného listového těsta, zdatnější si jej mohou připravit doma

Celá jablka okrájíme a odstraníme jadřinec tak, že vznikne v jablku otvor, ten naplníme rozinkami, marmeládou (nejlépe rybízovou) a mandlemi či ořechy, lehce posypeme skořicí. Celé jablíčko zavážeme do připraveného čtverce tence vyváleného listového těsta jako vázaný koláč. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut. Dobrou chuť přeje z Kruhu zdraví. Dana Šťastná