Úřadovna cizinecké policie skončila v Chrudimi už v roce 2007. Její bývalé kanceláře ve druhém patře domu čp. 29 v Široké ulici však byly až doposud zatíženy věcným břemenem, podle něhož mohly nebytové prostory o rozloze 288 metrů čtverečních využívat jen složky podléhající ministerstvu vnitra.
Věcné břemeno je teď rušeno, neboť policie už s dalším využíváním domu definitivně nepočítá. Bude tedy na majiteli, jímž je město Chrudim, jak s prostorem naloží.

Dlouhá cesta

„Jednání o jeho deblokaci jsme vedli dlouho, ale teprve teď se vše podařilo. Nám se tím nabízí možnost využití docela zajímavého objektu," konstatuje neuvolněný chrudimský místostarosta Jan Čechlovský.

O konkrétním využití nebytových prostor místostarosta zatím nechce mluvit, neboť jejich předání prý stejně ještě nějaký čas potrvá. „Tak třeba směnu budovy tzv. majáku na Všehrdově náměstí jsme s policií řešili někdy před půl rokem a stejně to vypadá, že ani do konce roku nebudou pohromadě všechny potřebné podpisy," dodal místostarosta, který tak připomněl i osud domu, s nímž radnice počítá jako s nejvhodnějším objektem pro přestěhování stávajícího sídla městské policie.

Rychle neprobíhá ani chystané předání objektu ve dvoře okresního úřadu, o němž město stále jedná s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových.

K budoucnosti zmíněných objektů si tak řekne své až nová chrudimská reprezentace .