Takzvaný podologický screening, jakkoliv zní divoce, je velice jednoduchý. Bosý žák se nejprve zváží a poté se postaví na tenzometrickou desku. Ta pomocí senzorů převádí signál do digitální podoby. Na obrazovce notebooku se ihned zobrazují výsledky. Takto je možné určit, jak se noha a pohybový aparát chová ve stoji i jednotlivých fázích pohybu. Po pár minutách už žák míří zpět do třídy.

„Vyšetřením projdou všichni žáci prvního stupně, jejichž rodiče souhlasili. Bude to nějakých 250 dětí," vypočítává ředitel ZŠ Dr. J. Malíka Zdeněk Brož.

Do pilotní fáze programu Zdravá dětská noha se zapojilo celkem pět škol v Pardubickém kraji. „Vyšetřujeme žáky z 1. až 5. tříd a pěti a šestileté žáky z mateřských škol. Zatím máme změřených 321 dětí, z toho 165 dívek a 156 chlapců," říká vedoucí ortopedické protetiky Hamzovy léčebny Jitka Ročňová, která celý projekt vede.

Bosé nohy pomáhají

Grafický výstup z vyšetření.Dosavadní výsledky nejsou dvakrát pozitivní. „Máme 181 dětí s nálezem, což je více než polovina. Ploché nohy jsou civilizační onemocnění. Děti nesportují, často jen sedí u počítačů. Když se noha dítěte formuje, mělo by chodit po nerovném terénu třeba po trávě, oblázcích a podobně. Určitě ne po tvrdých podlahách," vysvětluje Jitka Ročňová. Pokud to počasí dovolí, není podle ní od věci chodit po nerovném povrchu bosky.

Důležitá je také správná obuv. „Měla by být kvalitní, kožená, s tvrdším opatkem. Zároveň by však měla mít ohebnou podrážku, aby umožnila přirozený odval nohy," uvádí některé příklady odbornice.

Jenže potřeba kvalitních a zákonitě dražších bot naráží na problém, že dětem nohy rostou velmi rychle. Rodiče si tak často nemohou dovolit rok co rok pořizovat drahé obutí pro své potomky a volí levnější varianty.

Bolestivý konec

„Vady nohou mohou vést v dalším vývoji dítěte k vadnému držení těla, skolióze a dalším obtížím, v dospělosti potom k řadě bolestivým stavům. Včasnou kvalitní diagnostikou chodidla lze přitom většině problémů předejít, nejlépe dobrou spoluprací rodiny s odborným lékařem," doplňuje Jitka Ročňová.

Pokud má dítě nohu v pořádku, stélky do bot nejsou potřebné, ale pokud už vadu má, je třeba problém řešit například korekčními tělísky v botách.

Plochost nohou se však nevyhýbá ani dospělým jedincům. A na vině je opět životní styl sedavé zaměstnání, nevhodná obuv nebo nadváha. Laické vyšetření chodidel zvládne podle Jitky Ročňové každý sám doma. Stačí stoupnout mokrou nohou na podlahu. Z otisku i nezkušené oko pozná, zda je chodilo klenuté. Když se na podlaze objeví jednolitá „šlápota" je třeba vyhledat pomoc lékařů.

Nejčastější funkční vady nohy u dětí

  • Valgózní postavení paty (vbočení) je charakteristické vychýlením paty mimo svou osu do X. Jde o často specifickou deformitu, kterou dokážeme vložkami a cvičením zlepšit a zkorigovat za pravidelných kontrol u odborného lékaře.
  • Podélně plochá noha se vyznačuje poklesem klenby na vnitřní straně chodila pod vnitřním kotníkem, lze ji zlepšit a zkorigovat cvičením a vložkami s pravidelnými kontrolami u odborného lékaře.
  • Pokleslá příčná klenba je charakteristická pokleslou klenbou v přední části chodidla pod hlavičkami prstů, lze ji zlepšit a zkorigovat srdíčky vlepenými do obuvi, vložkami a soustavným cvičením podle zácviku fyzioterapeuta s pravidelnými kontrolami u odborného lékaře.
  • Valgózní postavení pat a pokleslá podélná klenba je složitější specifická deformita s postavením pat do X a pokleslou podélnou klenbou. Léčba spočívá v korekci speciální vložkami a soustavným cvičením podle zácviku fyzioterapeuta a při pravidelných kontrolách u odborného lékaře.

Často nacházíme různé kombinace těchto specifických vad nohou u dětí, které dokážeme cvičením a nošením speciálních vložek zlepšit.

Jitka Ročňová